Mer privat vård var Bennets budskap

Företagsledaren Carl Bennet talade i Kungsbacka

NYHETER

Kungsbacka

Öppna vården för privata initiativ. Fördubbla statens forskningsanslag och sänk momsen på hotell, restauranger och turism.

Det var företagsledaren Carl Bennets budskap till regeringen när han förstamajtalade för socialdemokraterna i Kungsbacka.

I det borgerligt dominerade Kungsbacka i Halland hade socialdemokraterna samlats på det stekheta torget framför stadshuset. Där lyssnade de på tal från traktens politiker och fackföreningsledare, medan det traditionella demonstrationståget fick utebli.

Förstamajfirandets stjärna var Carl Bennet, styresleordförande i företaget Getinge. I centrum för hans tal stod ökad satsning på forskning och näringsliv, och han utnämnde Halland till förebild.

– I Halland har vi fött fram en världsstjärna som Fredrik Ljungberg – det bäddar väl för gyllene tider.

Staten bör fördubbla sina forskningsanslag, anser han, och alla företag med färre än fem anställda ska få kringgå turordningsreglerna.

– Men jag tror inte på lönedumpning, slog han fast och inkasserade publikens applåder.

Carl Bennet markerade också mot moderaternas förslag på sänkta ersättningsnivåer.

– Jag tror inte på att straffa sköra grupper. Det skapar bara nya klyftor.

Regeringen måste ändra sin syn på privat vård – annars blir det inga nya jobb i den sektorn. Ett av hindren är enligt Bennet regeringens omdebatterade stopplag.

– Man har spärrat de enskilda initiativen i onödan. Jag tror vi kan skapa 50000 till 100000 nya jobb i vården, sade han till TT.

Att tala på ett socialdemokratiskt förstamaj-möte kändes inte konstigt för Carl Bennet.

– Jag delar många av socialdemokratins värderingar. Jag tycker att regeringen har gjort ett bra jobb, och om de tar emot mina förslag så tycker jag att de förtjänar fortsatt förtroende, sade han.

Men han sjöng inte med i Internationalen.

Magnus Pettersson/TT