Lundby-Wedin: ”Satsa mot arbetslösheten”

LO-ordföranden talade i Sundbyberg

NYHETER

LO-chefen Wanja Lundby-Wedin konstaterade i sitt förstamajtal i Stockholm att arbetslösheten är det största samhällsproblemet.

Och hon slog fast att Riksbanken bär en del av ansvaret för arbetslösheten.

Lundby-Wedin talade på Norra Bantorget i Stockholm, just intill LO:s eget högkvarter. Hon berömde i sitt tal regeringen för miljardsatsningen på jobb i vårbudgeten. Samtidigt slog hon fast att det inte är nog. Arbetslösheten måste ner från dagens höga nivåer och hon efterlyste nya budgetsatsningar, i synnerhet genom utbildning som gör de arbetslösa mer konkurrenskraftiga på arbetsmarknaden.

– Det kommer att behövas mer. Jag förväntar mig nya satsningar redan i höstbudgeten, sade Lundby-Wedin och var noga med att understryka att regeringen inte bär hela ansvaret. Det finns flera aktörer som har ansvar, anser hon.

I talet lade hon en del av det ansvaret på Riksbanken som hon tycker har medverkat till att sysselsättningen inte tagit fart eftersom räntan hållits oförändrad. Och Lundby-Wedin anser att Riksbanken nu bör sänka styrräntan.

– Ja, det tycker jag. Det borde de redan ha gjort men det är inte försent. Vi vet att en sänkt ränta leder till flera jobb, säger Lundby-Wedin som liknade Riksbanken vid bensinbolagen.

– De är väldigt snabba med att höja, men gör allt för att slippa sänka. Men vi ska se till att Riksbanken också tar sitt ansvar, sade hon.

LO-ordföranden tog också upp moderaternas framgångar och försäkrade åhörarna att det kommer att bli svårare för Fredrik Reinfeldt när valet närmar sig. Hon anser att moderaternas förändring mer handlar om förpackningen av budskapet och mindre om politiken.

– Reinfeldt har försökt göra moderaterna till ett slags Moderat light och att det är helt nytt parti. Det står Reinfeldt fritt att kalla sitt parti för arbetarparti men hans förslag visar att han inte har en aning om hur en arbetare har det, sade Lundby-Wedin.

Sten Gustafsson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM