Första maj-talare fick inte resa till Sverige

Vitrysk huvudtalare fick inte resa till Oskarshamn

NYHETER

Oskarshamn

Den tilltänkte huvudtalaren vid förstamajfirandet i Oskarshamn, den vitryske socialdemokraten Tatiana Rudaskuskaja, har hindrats från att lämna sitt hemland.

Men efter en lång bilresa har fem andra oppositionella från Vitryssland kommit till Oskarshamn och en av dem fick tala i stället.

– Vitryssland är Europas sista diktatur och vi tycker att det är mycket angeläget att uppmärksamma förhållandena där, säger Lis Lyrbo, ordförande för socialdemokraterna i Oskarshamn.

Hennes partikamrat Tamara Abramovich från Vitrysslands näst största stad, Bobruisk, berättar om ett land där det är svårt att fritt uttrycka sina åsikter och närmast omöjligt att förena en statlig anställning med politisk verksamhet.

Inte ofarligt

Att åka iväg till Sverige och hålla förstamajtal är inte något helt ofarlig för henne.

– Jag väntar mig inget strängare straff eller att förlora jobbet. Men kanske blir jag inkallad till de lokala myndigheterna och får svara på frågor, berättar hon för TT.

Tatiana Rudaskukaja skulle ha ingått i en grupp på sex vitryska socialdemokrater som skulle ha kommit med bil till Oskarshamn i fredags. Men hon hindrades att resa, officiellt för att hon inte fick ledigt från sitt jobb som lärare. När representanter för socialdemokraterna i Oskarshamn försökt söka henne per telefon på hennes arbetsplats har de bara fått beskedet att det inte går att få prata med henne. Enligt Sveriges Radio Kalmar ska det ha förekommit hot om att både Rudaskukaja och hennes rektor riskerade sina jobb om hon tilläts åka.

Stannade hemma

En man som skulle besökt fotbollsklubben i Oskarshamn i helgen uteblev också. Han avstod från resan sedan han blivit förhörd av säkerhetstjänsten, uppger Lis Lyrbo.

Men de övriga delegationen kom fram på valborgsmässoaftonen. En orsak till deras försening ska ha varit att de hölls kvar vid gränsen mellan Vitryssland och Polen i åtta timmar.

Tamara Abramovich fick ta över uppgiften som huvudtalare i Oskarshamn och berättar att kontakten med partikamrater i Sverige är viktig för socialdemokraterna i Vitryssland.

– Här finns en rik demokratisk tradition som vi kan lära oss mycket av, säger hon.

Peter Palmkvist/TT