Massgripanden efter terrordådet

200 misstänkta i förhör hos egyptiska polisen

NYHETER

Kairo/Stockholm

Egyptisk polis har tagit in omkring 200 personer för förhör om de två terrorattackerna mot turister i Kairo i lördags.

Den svenske man som skadades har opererats på sjukhus i Kairo och ska flygas hem.

Enligt egyptiska myndigheter hade attentatet samband med en polisinsats mot en liten grupp som misstänks för ett attentat i Kairos basarkvarter för några veckor sedan, då tre turister dödades.

Den här gången hoppade en man från en bro nära Egyptiska museet, som är ett av de främsta turistmålen, och utlöste en spikbomb som han bar på. Han dog själv i explosionen. Uppemot tio människor skadades förutom svensken, som fick splitter i ansiktet och ögon.

Skyttar i slöja

Kort därefter öppnade två kvinnor – bägge klädda i slöja – eld mot en buss med turister vid Citadellet; den ena kvinnan var mannens 19-åriga fru och den andra hans 22-åriga syster. 22-åringen ska först ha skjutit ihjäl sin svägerska och sedan sig själv när de blivit upptäckta.

Kvinnornas medverkan i attentatet väcker stor uppmärksamhet i Egypten, där sådana dåd inte har förekommit tidigare.

Chauffören uppger enligt nyhetsbyrån AFP att de turister han körde i bussen som blev beskjuten var israeler.

Synen tillbaka på ena ögat

Ambassadör Stig Elvemar besökte på söndagen den skadade svensken.

– Han har kunnat sitta uppe under dagen och har ringt till sina föräldrar. Han har fått tillbaka synen på ena ögat och enligt de läkare jag har pratat i dag med finns det gott hopp om att han blir återställd, berättar Elvemar.

– Vi räknar med att han kan flygas hem till Sverige i morgon (måndag), fortsätter han.

Elvemar frågade också om dådet.

– Han sade att han inte såg så mycket av det... Han hörde bara en smäll och förstod att han var skadad.

I Darfur

Svensken arbetar för Läkare utan gränser i Sudans krisregion Darfur, men var i Kairo som turist. Han var där med sin italienska fästmö. Båda skadades, kvinnan dock mindre allvarligt.

Stig Elvemar beskrev stämningen i Kairo på söndagen:

– Många av de egyptier jag talat med har varit påtagligt upprörda och ledsna över det som hänt, och har framfört sina ursäkter. Man kan också märka att det är ännu mer säkerhetspersonal än vanligt ute på gatorna.

En bror till attentatsmannen efterspanas. De gripanden som skedde under helgen ägde enligt Reuters i ett slumområde i Kairos norra förorter.

Avråder inte

UD hade på söndagen inga planer på att avråda från resor till Egypten.

Charterarrangören Ving har knappt 400 turister vid Röda havet. Nästa utresa från Sverige sker på torsdag. Enligt Annika Heinmetz på Ving är medvetenheten om riskerna hög, betonar hon:

– Vi reser alltid i konvoj till utflyktsmål.

Även Fritidsresors knappt 300 charterresenärer finns vid Röda havet. Både Ving och Fritidsresor har beslutat ställa in sina utflykter därifrån till Kairo.

På Sinaihalvön valde 30000 israeliska turister att ignorera varningar om att hålla sig borta på grund av risken för attacker under den judiska påsken, rapporterade AFP. I bombdåd mot Sinaiturister i oktober dog 34 människor, varav 13 israeliska turister. Vid lördagens attentat i Kairo skadades två israeler.

TT