Oroligt första maj- firande i Tyskland

Men 500 000 demonstrerade fredligt

NYHETER

BERLIN

Som väntat blev även årets första maj en stökig dag i Berlin och på andra håll i östra Tyskland.

Nära hundra personer greps i Leipzig, men i Berlin blev tumultet mindre än förra året.

Tre poliser skadades och 65 vänsteraktivister greps under natten sedan de båda parterna traditionsenligt drabbat samman i Friedrichshain och Prenzlauer Berg i den östra delen av huvudstaden.

Polisens nya knep tycktes ha fungerat. Flaskor och burkar – som ofta har slungats mot polisen förr om åren – hade förbjudits på känsliga platser, liksom bilparkering på vissa håll så att fordonen inte skulle stickas i brand.

– Med tanke på förstörelsen och antalet poliser som skadades så står det klart att det var mindre problem än den här dagen förra året, sade en talesman för Berlinpolisen om årets helg.

– Situationen kan nästan beskrivas som fredlig.

I Leipzig marscherade ett tusental nazister, och även de bråkade med poliser som övervakade demonstrationen.

Över 2000 motdemonstranter försökte blockera nazistmarschen och sköt ljusfacklor innan de drevs bort av polisens vattenkanoner. Arton poliser skadades av stenkastning och 98 personer greps.

Oroligheterna ägde rum medan cirka 500000 tyskar runt om i landet demonstrerade fredligt med krav på fler och jobb och i protest mot förbundskansler Gerhard Schröder tuffa åtgärdspaket för arbetsmarknaden.

På kvällen var en enorm gatufest planerad i Kreuzberg i Berlin för andra året i rad. Berlinborna hoppas att kalaset ska ersätta det årliga förstamajvåldet på huvudstadens gator.

TT-AFP