Självmordsbombare angrep begravning

Minst 25 döda och 30 skadade i norra Irak

NYHETER

Mosul

Minst 25 personer dödades och 30 skadades när en bilburen självmordsbombare på söndagen angrep en kurdisk begravning i Tall Afar i norra Irak. Dådet blev kulmen på ännu en blodig helg i Irak.

Enligt vittnen sprängde gärningsmannen sin Chevrolet mitt i den pågående begravningen för en kurdisk politiker tillhörande partiet KDP, som mördades i Mosul dagen före.

Explosionens effekt blev förödande i den stora folksamlingen. Tv-kanalen al-Arabiyya talade om 25 döda. Khusru Kuran, som är viceguvernör i provinsen, vittnade om kaos.

- Beväpnade män blockerade vägen och hindrade ambulanser från att nå offren som behövde evakueras. Det blev bråk mellan armén och polisen.

Kurdisk president

KDP är ett av två ledande kurdiska partier i Irak. Det andra är PUK, vars ledare Jalal Talabani nyligen utsågs till Iraks president.

Efter Saddams Husseins fall och valet i januari har kurderna förvandlats från en förföljd folkgrupp till Iraks största maktfaktor efter shiamuslimerna.

Attentatet i Tall Afar väcker minnen av terrordåden i Arbil i Kurdistan i februari förra året, då två självmordsbombare dödade över 100 personer i en dubbelattack mot KDP och PUK.

Den våldsamma söndagen i Irak började med att fem poliser sköts ihjäl vid en vägspärr vid sextiden på morgonen i närheten av en amerikansk militärhögskola i Bagdad.

I de sydöstra delarna av staden sprängdes senare en bilbomb när en amerikansk militärkolonn körde förbi. Fem människor dödades, bland dem en ung flicka.

Stärkta av käbbel

I lördags smällde fyra bilbomber i Irak och i fredags upp emot tio stycken. Omkring 40 irakier dödades.

Enligt irakiska tjänstemän har militanta grupper stärkts av de senaste månadernas utdragna politiska förhandlingar om hur regeringen ska se ut. Attackerna har blivit fler i samma takt som optimismen efter januarivalet säckat ihop.

Iraks politiker vill visa sitt folk att deras egna säkerhetsstyrkor kan slå ner våldet från Saddam-lojalister och den ökände jihadisten Abu Musab al-Zarqawis skaror.

Men för några dagar sedan sade USA:s högste general Richard Myers att motståndet är lika starkt nu som för ett år sedan. Varje dag utförs omkring 60 attacker - trots 140 000 amerikanska soldater och ännu fler irakiska.

TT-AFP