Militär hotade döda sin exfru

De inspelade dödshoten bevis under rättegången

NYHETER

Den högt uppsatte militären hotade att döda sin exfru.

Den 24 april dömdes han - men försvaret visste ingenting.

- Det sker ju inte med automatik att tingsrätten skickar domar till oss på försvaret, säger Johan Tisell, inormatör på försvarsmaktens informationsavdelning till Svenska Dagbladet.

Enligt domen ska mannen - som är i 40-årsåldern och är mycket högt uppsatt inom marinen – ha hotat sin före detta fru på telefon. Av stämningsansökan framgår att det rör sig om hot med innebörden att han skulle skada eller döda sin före detta hustru: ”Hoten har varit ägnade att hos (NN) framkalla allvarlig fruktan för egen säkerhet till person”. Telefonsamtalen spelades in och användes som bevis under förhandlingarna. Han dömdes av tingsrätten till 5000 kronor i dagsböter. Enligt källor till tidningen har försvaret inte känt till misstankarna mot mannen.

- Vi kommer att ta ställning till det individuella fallet och se vilka åtgärder som kan bli aktuella först när vi kan ta del av domen, säger Johan Tisell till tidningen.

Flera fall av misstänkta hustrumisshandlare

Uppgifterna kommer olägligt för försvarsmakten. På senare tid har ett flertal toppmilitärer avslöjats som misstänkta hustrumisshandlare.

I mars greps och häktades en av landets högsta officerare misstänkt för flera års sexuella övergrepp på sin fru. Mannen sitter häktad misstänkt för grov kvinnofridskränkning, grov misshandel och våldtäkt. Anklagelser som han nekar till. Officeren hade själv anmält en av sina underlydande för misshandel av dennes fru och nioårige son. Personalansvarsnämnden som mottog anmälan valde dock att avskriva ärendet.

Bara en månad tidigare hade en annan chef på samma enhet dömts för ett liknande brott. Han våldförde sig på sin fru och dömdes av Stockholms tingsrätt till villkorlig dom för misshandel. Mannen har överklagat till Svea hovrätt och är omplacerad i avvaktan på dom.

Karl Thor