Tobias kommer hem i dag

Svensken skadades vid självmords- attentatet i Kairo

NYHETER

KAIRO

Tobias Johansson, 28, berättar från sjuksängen i Kairo om minuterna efter terrorbomben.

-Allting gick så otroligt snabbt. Tur att jag inte såg själva smällen. Då hade jag nog varit blind i dag, säger han.

Foto: AP
Opererades hela natten Tobias Johansson mår bättre efter att ha opererats på sjukhuset i Kairo hela natten till i går.

Några blommiga draperier är det enda som skiljer Tobias Johansson från de övriga patienterna i sjukhussalen på universitetssjukhuset Quasr Al-Aini i Kairo.

Hans ögon är helt igenmurade och vänstra sidan av ansiktet är sårigt. Tobias Johansson har opererats hela natten, men har inte så ont. Humöret är förvånansvärt gott med tanke på det han varit med om.

"Allting blev tyst"

-Först hörde jag bara en stor smäll till vänster om mig. Sedan blev allting så där stumt och tyst, ungefär som om jag vore döv. Sedan började det tjuta i huvudet.

Tobias Johansson var övertygad om att livet var slut.

-Jag kunde inte se någonting. Sen försökte jag få tag på min flickvän. Jag skrek efter henne och hörde henne långt borta i bakgrunden. Men jag visste inte vad det var som hade smällt. Om det var en bil som hade exploderat eller om det handlade om en självmordsbombare.

Tobias Johansson lyckades grabba tag i flickvännen Fransesca Catelanis hand. Hon var också skadad, men lindrigare. Tillsammans satte de sig ner och väntade på ambulansen.

Blodet droppade

-Jag kände att det droppade blod från ansiktet efter spikarna. Min flickvän sa att jag såg helt förskräcklig ut.

Han räknar med att kunna få åka hem redan idag.

-Det är ironiskt att jag jobbar i konflikten i Darfur och sedan åker jag på semester till Kairo och hamnar mitt i ett självmordsattentat, säger han.

Aftonbladet i går:

Urban Hamid