Påven fördömer Harry Potter

1 av 2 | Foto: MAX ROSSI
"Undergräver kristna själen" Benedictus XVI är negativ till Harry Potters äventyrsvärld. "Det kan undergräva den kristna själen", skriver han i ett brev.
NYHETER

Böckerna om Harry Potter har flera gånger kritiserats hårt av konservativa kristna.

Även av den nye påven Benedictus XVI.

Medan han ännu var kardinal Joseph Ratzinger skrev han ett uppskattande brev till den tyske sociologen och författaren Gabriele Kuby, en konservativ katolik som formulerat tio kristna argument mot Harry Potter:

"Det är bra att ni klargör att Harry Potter-böckerna är subtil förförelse", skriver Joseph Ratzinger i brevet och tillägger att böckernas magiska äventyrsvärld inte är bra för barn.

Han skriver också att böckerna "kan undergräva den kristna själen så att den inte kan växa på ett riktigt sätt".

Men förläggare runtom i Europa, som just nu väntar på att författaren JK Rowling ska bli klar med den sjätte boken om Harry Potter, skräms knappast av påvens dömande ord.

Intresset för boken, som släpps i England den 16 juni, är så enormt stort att den trycks i 10,8 miljoner exemplar.

Positiv påverkan

Tvärtom har tidigare debatter snarare haft en positiv påverkan på försäljningen, enligt Mette Nejmann som är barnboksredaktör på förlaget Gyldendal till BT.

-Vid ett tillfälle ville flera personer i amerikanska bibelkretsar att Harry Potter-böckerna skulle förbjudas, men när sådant kommer fram fungerar det bara som en extra reklam för böckerna, säger hon.

(BT-Aftonbladet)