Ammunitionslager exploderade – 28 döda

Afghanistan: Lagret tillhörde "avväpnad" krigsherre

NYHETER

KABUL

Minst 28 människor dog och 70 skadades i när en ammuntionsdepå i Afghanistan sprang i luften, rapporterade Reuters på måndagen.

Uppgiften om antalet döda och skadade lämnades av en talesman för det afghanska inrikesdepartementet.

Explosionen inträffade klockan sex på morgonen, lokal tid, i en by i provinsen Baghlan. Byn ligger omkring 18 mil norr om huvudstaden Kabul.

Vapenförrådet tillhörde den lokale krigsherren Jalal Bachgah, som själv kan ha omkommit i explosionen; uppgifterna om var han befunnit sig gick isär.

– Han hade i hemlighet behållit några av sina vapen. Vi kände inte till det. Hela grannskapet runt ammunitionsdepån har förstörts. Räddningsarbetare försöker hitta överlevande som man befarar vara instängda i ruinerna, sade Lutfullah Mashal, talesman för det afghanska inrikesdepartementet.

Eldsvåda

Exakt vad som orsakade explosionen var inte känt, även om provinsens säkerhetschef, general Mangal, talade om en eldsvåda hos krigsherren.

– Han förvarade en del av sin ammunition där han bodde och den fattade eld i morse. Åtta medlemmar av hans familj dödades, sade generalen till BBC.

I vapenförrådet fanns bland annat artilleri- och stridsvagnsgranater.

Händelsen ger ny uppmärksamhet åt faran med de enorma mängder vapen som fortfarande finns utspridda över hela Afghanistan efter 25 års nästan ständigt krigande.

Myndigheterna och FN drog för ett och ett halvt år sedan i gång ett avväpningsprogram med målet att förmå 60000 afghaner att lämna ifrån sig sina vapen fram till och med juni i år. Hittills uppges drygt 40000 ha blivit avväpnade.

Flera av de mer betydande krigsherrarna ingår i president Hamid Karzais regering. Ett av syftena är att deras privatarméer ska integreras i en ny – nationell och regeringskontrollerad – krigsmakt.

Ihjälslagna

Baghlanprovinsen är inte känd som särskilt orolig. Motståndsgrupperna från den forna talibanregimen är koncentrerade till södra och östra Afghanistan.

På måndagen rapporterades trots det ännu en oroväckande händelse från provinsen. Tre afghanska kvinnor – en mor och hennes två döttrar – ska ha slagits ihjäl i Baghlan därför att de arbetade inom en utländsk hjälporganisation.

Kvinnorna arbetade för en bangladeshisk organisation och hittades döda i söndags. Intill kropparna fanns ett brev där gruppen Hezb-i-Islami tog på sig dådet. Gruppen leds av den efterspanade och terroristutpekade förre premiärministern Gulbuddin Hekmatyar.

Enligt polischefen i Baghlan har fyra män gripits misstänkta för morden.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM