”Många borde koppla hunden”

Svenska kennelklubbens råd till alla rädda – och hundarnas ägare

NYHETER

Nästan var tredje läsare är hundrädd.

Här är råden till dig som är rädd – och dig som har hund.

Hans Rosenberg arbetar för Svenska Kennelklubben i Rinkeby. Han ser ofta människor som är rädda – och blir inte förvånad över siffrorna.

När över 25 000 hade valt att rösta på dagens fråga på aftonbladet.se sa 30 procent sig vara rädda för hundar.

Varför?

– Ofta är det okunskap. Sedan finns det en ny generation de sista tio åren, som påverkats av kamphundsdebatten, säger Hans Rosenberg.

– Man har talat om farliga hundar och frågan har använts flitigt i massmedia. Det gör att man är rädd när man går på stan. Och det är något jag själv märker när jag går på stan med min stora curly coat retriver.

Finns det inte en befogad rädsla för hundar vars ägare inte tar klarar av till exempel kamphundar?

– Jo. Det finns ägare som inte har kunskap om hundarna och inte heller är intresserade av fot, sitt och annat, utan bara av att de ska vara skrämmande, säger Hans Rosenberg.

Men en överväldigande majoritet är inte farliga. Och för den som vill bli av med sin rädsla ger Hans Rosenberg följande råd.

Börja med någon kamrats hund. Var med och försök förstå hur hunden fungerar. Och prova att hälsa på den.

Ta det lugnt – och vifta inte med armarna. Den som blir rädd höljer ofta händerna eller springer bort. Då tror hunden att det är lek och börjar hoppa efter händerna – eller att jaga.

Det handlar också om hundägarnas ansvar. Är människor rädda måste man respektera det.

– Många borde bli bättre på att koppla hunden. Om någon säger att den är rädd får man plocka in sin hund direkt – inte börja prata om att ”han är så snäll”. Det hjälper inte, utan leder bara till att man blir osams, säger Hans Rosenberg.

– Man måste ha förståelse för människor rädsla och inte förvärra situationen.

Mattias Lundell