Norskt lastfartyg bordat av pirater

Incidenten på grekiskt vatten uppges också kunna vara myteri

NYHETER

Aten/Oslo/Stockholm

En fregatt, en helikopter och en specialstyrka från grekiska flottan fick på måndagen i uppdrag att undersöka en incident ombord på ett norsk lastfartyg. Pirater hade bordat fartyget enligt kaptenen.

Men det kunde vara myteri – eller kanske något mekaniskt fel på bulklastfartyget KCLBanner, sade grekiska myndigheter på måndagskvällen.

Kaptenen slog larm vid lunchtid. Han använde en kod som betyder att pirater har slagit till. Grekiska flottan ryckte ut, och fartyget beordrades att gå in till hamnstaden Pilos på halvön Peloponnesos.

Vad det än var som hände tycks det ha inträffat på grekiskt vatten sydväst om Pilos.

En källa vid grekiska försvarsdepartementet noterade enligt Reuters att det kommit ett larm och att därpå den norske konsuln bett om grekisk assistans.

Motsägelsefullt

Men enligt Reuters sagesman kan det också ha varit fråga om myteri.

I Oslo sade Norges rederiförbund att de uppgifter man fått där var motsägelsefulla.

Enligt den norska tidningen Dagbladets nätutgåva har det möjligen kapade fartyget cement i lasten. KCL-Banner ägs av rederiet Torvald KlavenessAS och har 19 mans besättning: polacker, filippinier och rumäner.

Vid norska UD visste man på kvällen fortfarande inte vad som egentligen inträffat.

– Vi har fått rapport om onormala förhållanden ombord, sade en presstalesman till Norsk Telegrambyrå.

Under tvång?

Enligt tidningen Aftenpostens nätutgåva hade rederiet på kvällen kontakt med kaptenen som sade att allt stod bra till med besättningen. Han ska ha sagt att nödanropet var falsklarm.

Men fartyget eskorterades in mot Pilos dit hon väntades sent måndag kväll. Först i hamn räknade man med att kunna klarlägga om allt faktiskt var som det skulle ombord eller om kaptenen möjligen blev tvingad att säga att allt var bra.

Uppenbarligen kom det fler nödsignaler under dagen, och vid grekiska sjöfartsdepartementet hade man fått uppfattningen att det varken handlade om sjörövare eller myteri utan om något mekaniskt fel.

KCLBanner var på väg från Turkiet mot Portugal med cement när kaptenen slog larm.

TT-Reuters