Apor dog på väg till experiment i Sverige

Fick värmeslag – ”Måste ha varit en otroligt plågsam död”

NYHETER

Fyra apor dog av värmeslag på väg till djurförsök på Smittskyddsinstitutet i början av året.

- Det måste ha varit otroligt plågsamt, säger Per-Anders Svärd, förbundsordförande i Djurens rätt.

När aptransporten den 26 januari i år anlände till Smittskyddsinstitutet (SMI) i Solna låg fyra av de femtio krabbmakakerna döda i transportbilen. Enligt veterinärrapporten hade de dött av överhettning eftersom de placerats nära ett varmluftsaggregat och inte fått vatten under den 17 timmar långa transporten från Nederländerna.

- Det är naturligtvis helt oförlåtligt och oförklarligt, säger Rigmor Thorstensson, som är ansvarig för försöksdjursverksamheten vid SMI.

Hon lägger hela ansvaret på det nederländska företaget R C Hartelust som importerar försöksdjur för att sedan förse laboratorium runt om i Europa med djur.

- Det finns mycket tydliga regler om hur djurtransporter ska genomföras inom Europa och företaget har uppenbarligen brutit mot dessa, vilket de också har erkänt, säger hon.

”Olycksfall i arbetet”

Rigmor Thorstensson tror att det handlar om ett olycksfall i arbetet, kanske orsakat av nya och ovana personer inblandade i just den här transporten.

Länsveterinären i Stockholm Karina Burlin är kritisk till ansvarsfördelningen.

- Enligt gällande lag är inte chauffören personligen ansvarig för hur transporten skötts, vilket är en brist som borde kunna åtgärdas, säger hon.

För att få det juridiska läget ordentligt genomlyst har Djurskyddsmyndigheten anmält händelsen till polisen. Apornas död har även upprört politiska känslor. I förra veckan krävde den folkpartistiska riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson, ett svar från jordbruksminister Ann-Christin Nykvist, på hur Djurskyddsmyndighetens föreskrifter och råd om transporter av levande djur kan skärpas eftersom de uppenbarligen inte är tillräckliga.

”Dags förbjuda alla apförsök”

Organisationen Djurens rätt är mycket kritisk till att Smittskyddsinstitutet använder apor som försöksdjur över huvud taget.

- Det som hänt nu är bedrövande men en logisk konsekvens av att SMI framhärdar i att använda apor i experiment. Sverige har redan förbjudit experiment på människoapor och gibbonapor. Det är dags att förbjuda försök på alla apor, säger Per-Anders Svärd.

Varg Gyllander/TT

ARTIKELN HANDLAR OM