30 hundvalpar avlivades efter tullfynd

Smugglades in - kan bära dödlig smitta

1 av 2 | Foto: TULLVERKET
hundarna låg bundna I en tyskregistrerad bil låg 30 hundvalpar bundna när de stoppades av tullen vid den svenska gränsen.  
NYHETER

De 30 hundvalparna hade fått sina ben tejpade innan de smugglades till Sverige.

Tullen upptäckte dem. Kort efteråt avlivades samtliga av veterinär.

Nu varnar Jordbruksverket för att smuggelhundar kan sprida dödliga sjukdomar.

Den dödliga dvärgbandmasken sprider sina ägg via hundens avföring. Den finns också hos rävar och katter, framför allt i Mellaneuropa. Avföring med parasitägg landar på färska bär, svamp och grönsaker och kan smitta människan.

-Varken hundar eller rävar blir speciellt sjuka. Men människan kan drabbas av blåsor på levern. Smittan är svårbehandlad och kan till och med kräva transplantation, säger Leif Denneberg, chefsveterinär på Jordbruksverket.

Han fattade beslutet att valparna i den tyskregistrerade bilen skulle avlivas. De kunde inte avvisas - mannen och kvinnan i bilen ville inte berätta var valparna kom ifrån.

-En var död, en annan hade diarré. Samtliga var i mycket dåligt skick, säger Leif Denneberg.

Rabiessmittade avlivades

Bara några veckor tidigare avlivades 14 valpar, chihuahuor och mopsar, som kom från ett land med rabies. Tullen vid Öresundsbron hade först avvisat bilen. När den försökte ta sig över igen blev det stopp - och valparna togs i beslag.

Jordbruksverket misstänker att allt fler hundar smugglas till Sverige. Den illegala handeln är organiserad. En familj i Malmö tycks fungera som spindeln i nätet. Aningslösa köpare bryr sig inte om stamtavlor eller friskintyg.

Efterfrågan på hundraser som chihuahua och mops har ökat. Och uppfödarna hinner inte med. Då vädrar hundsmugglarna morgonluft.

Kerstin Danielson