Hans hämnd: Att fälla Blair

Reg Keys 20-årige son dog i Irakkriget

1 av 3 | Foto: PETER VAN DER BERG
knackar dörr i blairs valkrets Reg Keys jobbar målmedvetet på att vinna Tony Blairs valkrets i Sedgefield. Ovanligt många labourväljare är fortfarande osäkra. Väljer de Reg Keys kan Blairs politiska framtid räknas i dagar.
NYHETER

SEDGEFIELD

Reg Keys kan bli en praktsensation i brittiska valet.

Hans mål är att tvinga Tony Blair att avgå genom att ta hans plats i parlamentet.

Då har Keys hämnats sin sons död i Irakkriget.

Fast själv säger den propert klädde mannen med stänk av grått i mustaschen att det inte alls rör sig om en personlig vendetta.

-När vi skickar våra söner till ett krig på helt felaktiga grunder så måste någon ta ansvar för det. Blair har vägrat göra det.

Ambulansförare

Beväpnad med en svart axelväska, ett hopfällt paraply och en bunt valreklam försöker den delvis pensionerade ambulansföraren utan politisk erfarenhet att göra det omöjliga. Alla politiska experter dömer ut honom. Tony Blairs säte i Sedgefield i nordöstra England tillhör labours två tre starkaste i landet.

Reg Keys låter sig inte avskräckas. Han har oftast röstat labour men ställer nu upp som oberoende kandidat. Och förlorar Blair sin plats måste han avgå som premiärminister.

En typiskt gråtrist dag står han på marknaden i Newton Acliffe i nordöstra England. Han verkar inte märka det lätta regnet eller den råa kylan som kryper in under kläderna. Han stoppar folk, skakar hand och ger dem en lapp som talar om vad han vill.

För den som har tid berättar han att sonen Thomas dödades i Irak för snart två år sedan. Han hamnade instängd på en irakisk polisstation med bara 50 kulor att försvara sig med när rebellerna attackerade.

Reg Keys svepte själv sonens kropp före begravningen.

-Halva hans ansikte var bortskjutet. Han hade 31 kulor i kroppen.

Keys ögon smalnar när han berättar. Han håller Tony Blair ansvarig för sonens död.

-Vi hade inget i Irak att göra. Saddam hade inga massförstörelsevapen. Blair agerade knähund åt Bush.

"Falska premisser"

Vi går in på torgets välbesatta kafé. Reg Keys röjer undan några överfulla askfat och tar en klunk ur den vita temuggen framför sig.

-Att leda sitt land i krig på falska premisser är bland det värsta man kan göra. 85 av våra soldater har dödats i Irak. Över 900 sårats.

Keys kampanj har lockat frivilliga från hela landet. En före detta labourparlamentariker sköter kampanjen. Mediekändisen Martin Bell som rapporterade för BBC från Balkan kampanjar för Keys några dagar i veckan. Michael Moore har lovat hjälpa till.

Wolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM