Norska fartygets nödsignaler var ett misstag

NYHETER

Nödsignalerna som fick omvärlden att tro att ett norskt fraktfartyg anfallits av pirater utanför Greklands kust utlöstes av misstag.

Det norska fraktfartyget KCL Banner kom vid midnatt till hamnen i Pilos på halvön Peloponnesos i Grekland efter att ha eskorterats dit av den grekiska kustbevakningen. Fartyget ankrade i hamnen, och under natten gick representanter för grekiska myndigheter ombord.

Kaptenen förhördes och förklarade att nödsignalerna, med koden pirat- eller terroristangrepp, hade skickats på grund av ett misstag. Efter signalerna kontaktades huvudkontoret i Oslo. Men ett missförstånd mellan fartyget och Oslo gjorde att man trodde att KCL Banner utsatts för ett angrepp.

Ledsna för besväret

Efter att ha kontrollerats av de grekiska myndigheterna kunde fartyget fortsätta sin färd mot Portugal.

– Vi är å ena sidan glada för att både besättningen på 19 man och fartyget är oskadda. Vi är också glada att larmsystemet fungerade, även om det inte var ”verkligt” den här gången. Å andra sidan är vi mycket ledsna för besväret situationen skapat. Vi vill tacka den grekiska kustbevakningen för att den handlat snabbt och professionellt, sade rederiets tekniske direktör Nils Höy-Petersen i ett pressmeddelande.

Larmet från KCL Banner kom klockan 12 på måndagen. Den grekiska flottan ryckte ut. Fartyg, en helikopter och beväpnade specialstyrkor sändes från Pireus för att möta det norska fartyget som togs till hamnstaden Pilos. På kajen stod fem ambulanser, och 25 dykare var beredda att ingripa.

TT