Fängslad svensk journalist i fokus

Manifestation för Dawit Isaak, som suttit fängslad snart fyra år i Eritrea

Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Pressfrihetens dag och 24-timmarsvaka till stöd för journalisten Dawit Isaak på Sergels torg.
NYHETER

Dawit Isaak, den svenske journalisten som i snart fyra år suttit fängslad i Eritrea, stod i fokus på tisdagen - som var Pressfrihetens dag.

- Demokrati förutsätter debatt, att vi bryter våra åsikter mot varandra. Det här vet Dawit Isaak, och det är därför han nu sitter fängslad, sade biståndsminister Carin Jämtin vid Sergels torg i Stockholm.

Dawit Isaak, som har både svenskt och eritreanskt medborgarskap, fängslades den 18 september 2001 sedan han krävt demokrati och pressfrihet i Eritrea.

Jämtin påpekade det oacceptabla i att Isaak inte fått tagit emot besök, utsedd försvarare eller rättegångsdatum. Att han över huvud taget fängslats är ett övergrepp mot alla eritreaners mänskliga rättigheter, sade hon.

Jämtin underströk också att Sverige genom flera vägar - öppna så väl som dolda - försöker få Isaak fri.

TT: Tycker du att svenska regeringen har gjort tillräckligt?

- Uppenbarligen inte eftersom Dawit Isaak inte är fri, först då kan vi vara nöjda. Men vi har gjort väldigt mycket, säger Carin Jämtin.

TT: Hur vet ni att han över huvud taget lever?

- Genom, som vi bedömer, tillförlitliga källor, svarar Jämtin.

Den 3 maj är det Pressfrihetens dag i hela världen. Bland talarna i Stockholm under den här dagen, fanns bland andra folkpartistiska EU-parlamentarikern Cecilia Malmström.

Manifestationen vid Sergels torg anordnades av Journalistförbundet, Reportrar utan gränser, Publicistklubben, Sveriges Tidskrifter, Tidningsutgivarna och Stödföreningen Free Dawit Isaak.

Tomas Bengtsson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM