Två år för pappa som kidnappade sina barn

Skulle på semester - försvann med fem barn till Gaza

NYHETER

Pappan skulle ta med barnen på semester.

I stället kidnappade han alla fem och höll barnen fångna i krigets Gaza i ett halvår.

I dag dömdes pappan till två års fängelse.

Varbergs tingsrätt dömde på onsdagen den 44-årige pappan till två års fängelse för bland annat misshandel, olaga frihetsberövanade, grov kvinnofridskränkning och egenmäktighet med barn.

Pappan ska också kvarstanna i häkte.

Det var i juni förra sommaren som mannen tog sina fem barn med sig på en resa till Egypten. Kvar i Sverige stannade barnens mamma. Paret hade skiljt sig ett år tidigare.

Tog med barnen till Gaza

När de hade varit en dag i Egypten tog mannen med sig barnen till Gaza, där han tog ifrån dem deras pass, och sade att de nu skulle bli palestinier och inte längre vara svenska.

För att mamman skulle ge sitt godkännande till resan tvingade hon av mannen ett löfte om att de inte skulle resa till Palestina. Ett villkor som även den äldsta dottern ställde, för att följa med.

Efter påtryckningar från bland annat svenska utrikesdepartementet och representanter för den palestinska myndigheten, gick mannen på julafton förra året, med på att återvända till Sverige med barnen. Mamman har nu fått ensam vårdnad om barnen och mannen har fått besöksförbud.

Skadestånd till barnen och exhustrun

I domen skrivs också att han skall betala 75000 kronor i skadestånd till hustrun. Även barnen får skadestånd på flera tusen kronor.

Lagmannen Håkan Nyberg var oenig i domen. Han anser att det inte är tillräckligt bevisat att mannen redan från början, hemma i Sverige, planerat att föra barnen till Gaza. Nyberg anser att straffet borde ha blivit tio månaders fängelse för misshandel, grov fridskränkning och grov kvinnofridskränkning.

Tidigare artiklar

Caroline Olsson, TT