”Vi åt fryst, rå fisk, älg och renhjärna”

Läs hela chattet med upptäcktsresaren Mikael Strandberg

NYHETER

Mikael Strandberg levde nio månader på jordens kallaste plats, Kolyma i Sibirien.

Här är aftonbladet.se:s läsares frågor till honom.

   Mikael Strandberg säger: Hej! Mikael här...

martin säger: Var det kallt?

   Mikael Strandberg säger: Mycket, mycket kallt. Som mest -55, men snittet under de kallaste månaderna, oktober till mars, var -35.

Darina säger: Hej! Hur kändes det att vara där? Och hur åt och sov ni?

   Mikael Strandberg säger: Jag verkligen älskar det här området. Människorna är fantastiska. Vi sov i tält i regel och vi åt som folk där – fryst, rå fisk, älg, renhjärna och så vidare.

Gio säger: Vad är det som får dig att göra något sådant? Du kan inte påstå att det är skönt med all kyla?

   Mikael Strandberg säger: Nyfikenhet är svaret. Verkligheten är ju sådan att här bor människor sedan tusentals år tillbaka och vi var intresserade att dokumentera dessa människors liv, hur de levde och tänkte, därför måste man utsätta sig för ett visst besvär för att riktigt kunna förstå.

Christer säger: Christer. Jag säjer bara fy fan. Hur är ni skapta? Min fråga: Om något akut hade hänt, det är väl knappast reseförsäkringen som träder in i erat fall? Hade ni fått betala sånt själva eller?

   Mikael Strandberg säger: Om det hänt något när kylan var som värst, hade vi ingen hjälp fått och de försäkringar vi hade täckte inte sådana bekymmer. Men det är en risk man får ta. Försäkringar är inte det första vi tänker på när vi planerar våra expeditioner.

patrick säger: Fick du kontakt med några isbjörnar?

   Mikael Strandberg säger: Isbjörnarna fanns i norr, mot nordpolen och det öppna vattnet, så vi hade ingen kontakt alls den tid på året vi var där. Tyvärr. Men vi såg björn, varg, järv, vildren och mycket mera i detta vildmarksrike.

Arkeolog säger: Var folkgrupperna ni träffade påverkade av utomstående civilisation.

   Mikael Strandberg säger: Ja, allihop. Sovjetiseringen var total och alla, utan undantag, har gått genom sovjetiseringsprocessen. Men sedan perestroikan har mycket förändrats, till det sämre för de flesta, och exempelvis tjuktjerna börjar återvända till sina urgamla invanda mönster att nomidesera tillvaron. Men, i övrigt, modernt. På ryskt vis.

Kanonen säger: Vad tycker din familj med att du var borta i nio månader nu och alla andra äventyr du varit på?

   Mikael Strandberg säger: Jag är en gammal man nu, 43 år, med två vuxna barn och alla är vana detta. Så det är inget problem, men det är inte alltid lätt att vara borta från familjen.

Ph N säger: När och var kan man komma och höra er föreläsa om expeditionen?

   Mikael Strandberg säger: Vi har nu en del presskonferenser i London och New York och vi kommer att börja jobba med filmen, boken och kommande föreläsningar så snart vi fått perspektiv på tillvaron. Men föreläsnigar om Sibirienturen mot hösten.

AeT säger: Åt ni några som helst grönsaker eller frukt under dessa nio månader? Skörbjuggsvarning?

   Mikael Strandberg säger: Inga grönskaer, men vi åt rå fisklever, blodmat, inälvsmat och kött. Och mycket fisk. Så det räcker för att täcka det vanliga vitaminbehovet, men eftersom vi drog 150 kg tunga pulkor, så behövde vi extra vitaminer, vilket vi hade med oss hemmifrån.

Tsaren säger: Hej! Vad försörjer sig "urinvånarna" där borta med? Hur "civilicerat" är det där borta och använder dom pengar eller är det byteshandel? Finns det elektricitet?

   Mikael Strandberg säger: Elektrictet finns i de större samhällena, men inte i stugorna längs vägen. De är mycket civiliserade, men håller kvar vid sitt kulturella ursprung. Idag är byteshandel lika vanlig som penningekonomi.

TVM:are säger: Vad hittade ni på om dagarna? Låg ni och solade eller var ni ute och forskade?

   Mikael Strandberg säger: Solade var svårt... under midvintern fanns det knappt ljus... när vi inte drog pulkor, filmade vi och lärde känna områdets alla ansikten.

Tobbe säger: Har du någon mer expedition planerad? Vad tycker du är värst att utsättas för – extrem hetta eller extrem kyla?

   Mikael Strandberg säger: Extrem hetta är lika svårt som kyla. Expeditioner och utforskningar är en stor del av vad jag kan och vill göra och kommer därför att fortsätta med det tillsammans med min hustru Titti. Flera på gång, men först skall vi bearbeta det fantastiska material vi fört med oss hem. 1-3 år.

AeT säger: Hur undviker man att förfrysa sig? Klädstrategi?

   Mikael Strandberg säger: Flerlagersprincipen, undvik stor svettning, kör lugnt, ingen tävling och tänk klart och undvik att vara macho och duktig. Då går det bra! Och rätt mental inställning och rätt attityd.

Rolf säger: Förfrös ni något?

   Mikael Strandberg säger: Ingenting allvarligt. Johan var en fantastisk kamrat, sin ålder till trots, och vi höll utkik på varandra hela tiden. Vi förfrös alla fingrar i omgångar och kinderna, men har inga besvär idag. Ja, åtminstone inte tills det blir kallt igen. Men vi slog läger direkt någon av oss upplevde obehag, in i tältet och värma varandra.

Dess säger: Toabesöken måste ha varit en prövning??

   Mikael Strandberg säger: Inte helt lätt, men en viktig del av livet! Det var lättare än vi trodde. Vi människor är ju faktiskt biologiskt skapade där nere för att utstå stark kyla. Kika själv hur mycket fett det finns där i olika lager! Så, även om man frös osannolikt mycket, blev det ingen skada eller förfrysning.

Kanonen säger: Halloj. Gjorde lumpen i Sodankylä, Finland, där det var -43 som kallast. Vi hade inga masker som värmde inandningsluften, varför hade ni det?

   Mikael Strandberg säger: I lumpen låg ni nog i varma tält, eller hur? Vi testade dessa masker i februari och det berodde på att jag fått luftrörsinfektion. det kallas klokhet att undvika att lida.

CRILLE säger: Kan ni ryska språket? Tänkte på att kommunicera med sibirier som kanske har nån dialekt och vad sa befolkningen när ni kom ”Hej, vi är från Sverige”?

   Mikael Strandberg säger: Ursprungsbefolkningen har sina egna språk som jakutiska, evenska med flera, men flertalet kan ryska, även om många äldre har problem. Ungefär som vi. Vi klarade av elementära konversationer, främst gällade jakt och fiske, i övrigt bandade vi och översatte när vi kom till större samhällen, se www.siberia.nu.

Anonym säger: Hejsan... hur är det att komma tillbaka efter sådan strapats?

   Mikael Strandberg säger: inte helt enkelt. Strapatsen i sådan är oviktig och har bara skapat trötthet, det som är svårt, det är saknaden av dessa helt fantastiska människor som hela tiden bjuder på den största värme, glädje och kamratskap. Fulla av liv och klokhet. Inte alls lätt, men så är det alltid. Om två veckor är allt som vanligt, mer eller mindre.

Per säger: Har du/ni möjligen någon hemsida med lite text och foton man kan drömma sig bort på?

   Mikael Strandberg säger: www.siberia.nu har/hade 50 000 läsare världen över per rapport, så kika där!

Bono säger: Längtade du hem ofta?

   Mikael Strandberg säger: Jag saknade min Titti och min familj ofta, men jag har levt de sista 25 åren på resande fot, så det är inga större problem. Johan längtade lite mer, men han klarade även det mycket bra.

mja säger: Hur långa förberedelser krävdes innan ni inledde projektet?

   Mikael Strandberg säger: Intensivt under 2-3 år. Viktigast att noggrant sätta sig in i de kulturer man skall möta för att inte göra några misstag. Vi är där för att lära oss i första hand. Fysiskt tränar vi i stort sett lika året runt. Långa förberedelser således.

Bono säger: Bekostade du hela resan själv?

   Mikael Strandberg säger: Nej, all utrustning liksom alla utgifter kommer från olika samarbetspartners. Kika återigen på www.siberia.nu för mer bakgrund hur vi tänker.

Ior säger: Vad är det roligaste du har gjort i äventyrarväg?

   Mikael Strandberg säger: Som det känns just nu, tre dagar efter hemkomst, ja.

Lasse säger: Vad tänkte ni på när ni hade det som värst?

   Mikael Strandberg säger: Bara på att överleva och ta sig framåt. I -55 grader är hjärnan ytterst trög och reptildelen tar över helt. Bara överlevnad. Tack för alla edra fantastiska frågor och vill ni veta mer, kan ni även besöka www.strandberg.se.

   Mikael Strandberg säger: Underbart mycket tack!

aftonbladet.se