Bombdåd i Irak - minst 60 befaras döda

NYHETER

Arbil

Antalet dödade av självmordsbomben i Arbil på onsdagen befaras uppgå till minst 60.

Enligt en polisrapport på morgonen var det en självmordsbombare som sprängde sin laddning intill en grupp polisrekryter i Arbil, som ligger i norra Irak.

Guvernören Nawzad Hadi angav antalet döda till 45 och antalet skadade till 90. Men siffrorna såg ut att bli högre.

På ett stort sjukhus i Arbil uppgav en läkare att man några timmar efter dådet fått in 60 döda eller skadade, många med brännsår och splitterskador.

En sjukvårdsansvarig rapporterade att omkring 150 människor skadades.

Staden Arbil är fäste för Kurdistans demokratiska parti (KDP), som leds av Massoud Barzani. KDP är ett av de två stora kurdiska partierna i Irak och ingick i den kurdiska valallians som kom på andra plats i valet den 30 januari.

Bomben var riktad mot KDP:s kontor, som samtidigt fungerade som rekryteringscenter för poliser.

Förhandlingar

Iraks nya regering avlade eden i tisdags. De nya ledarna är inriktade på att försöka dämpa spänningarna mellan folkgrupperna, som har skärpts sedan valet gav shiamuslimer och kurder en dominerande ställning, samtidigt som den sunnimuslimska minoriteten, mäktig under Saddam Hussein, förlorade sin position. Men partiernas förhandlare har ännu inte lyckats enas om alla ministerposterna, och flera viktiga poster är vakanta trots att den nya regeringen tillträtt.

Dubbeldåd

Arbil har under våren drabbats av flera bombattentat, även om det allmänna säkerhetsläget har varit bättre där än i centrala Irak, där det sker attentat eller strider mellan rebeller och regeringsstyrkor varje dag.

Det mest uppmärksammade attentatet i Kurdistan var också ett av de hittills värsta i hela landet. Det inträffade den 1 februari förra året, då två självmordsbombare sprängde sig mitt bland helgfirare i de två stora kurdiska partierna PUK:s och KDP:s båda högkvarter i Arbil. 110 människor dödades.

TT-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM