60 år sedan freden – men krigen fortsätter

Röda Korset samlar in pengar till krigets offer

NYHETER

I dag, den 7 maj, är det 60 år sedan andra världskriget tog slut i Europa.

Men krigen fortsätter, på ett tjugotal håll i världen pågår just nu väpnade konflikter.

För de människor som drabbas av krigets fasor förändras tillvaron för alltid och många får svårt att klara vardagslivet i fredlig miljö.

Foto: Aftonbladets bildarkiv
Freden firas Den 7 maj 1945 förvandlades Kungsgatan i Stockholm till en festplats där freden firades.

Krig är dyrbart.

Människor dör, människor skadas, de fängslas och blir misshandlade och deras hem i byar och städer förstörs.

Röda Korsets stora årliga insamling till krigets offer pågår just nu och en del av pengarna ska fördelas till behövande i områden där akuta krigshandlingar pågår, Sudan, Afghanistan och Colombia.

En del av pengarna ska också gå till dem som flytt till Sverige från länder där krig pågår och där mänskliga rättigheter kränks. Här ska de leva i en jämförelsevis fredlig miljö.

Obegripliga reaktioner

Det innebär inte att de fasansfulla minnena försvinner. Kriget och övergreppen lever vidare i de personer som fått utstå dem.

Paniska, förtvivlade reaktioner kan utlösas av vardagliga ting, en färg eller en lukt. För människor i omgivningen kan reaktionerna vara obegripliga och skrämmande om man inte vet hur de uppstått.

Röda korset driver ett antal rehabiliteringscenter för tortyr- och krigsskadade i Sverige. Där man ger vård och hjälp att hantera de värsta symptomen och också förmedlar ingångar till sociala sammanhang.

Krig tar inte slut förrän de torterade och krigsskadade fått rimlig läkning.

Läs mer:

Simone Söderhjelm