Domare stoppade krigsrättsprocessen mot Lynndie England

NYHETER

Fort Hood

En militär domare stoppade på onsdagen krigsrättsprocessen mot den amerikanska soldaten Lynndie England, en av huvudpersonerna i fallet med övergrepp mot irakiska fångar i Abu Ghurayb-fängelset utanför Bagdad.

Foto: LM OTERO/AP
Lynndie England står inför rätta misstänkt för inblandning i övergreppen i Abu Ghurayb-fängelset.

Domaren överste James Pohl underkände rättegången sedan vittnesmål undergrävt Lynndie Englands uppgörelse med åklagarna om att erkänna sig skyldig.

– Den här rättegången avbryts i dag och kommer att fortsätta någon gång i framtiden, sade Pohl till militärdomstolen.

Pohl har flera gånger avbrutit förhandlingarna för att varna för att den 22-åriga Englands vittnesmål och andra vittnen som talat till hennes förmån gränsade till ett förnekande av skuld, vilket skulle omintetgöra hennes uppgörelse med åklagarna för att få ett kortare straff.

Domaren sade på onsdagen att det inte finns någon möjlighet att överbrygga motsägelserna och att fallet nu går tillbaka till de militära myndigheterna. Att åter få i gång processen kan ta månader.

Sju andra vakter vid Abu Ghurayb-fängelset har erkänt sig skyldiga till övergrepp mot fångar.

England hamnade i fokus sedan bilder publicerats där hon leende poserar med nakna irakiska fångar i förnedrande ställningar. Skandalen ledde till kraftiga fördömanden av USA:a agerande i Irak.

TT-Reuters