Sköterska morfin- mördade patienter

NYHETER

BERLIN

Tyskland är skakat - av en misstänkt mordängel på ett sjukhus.

En 48-årig sjuksköterska häktades i tisdags, misstänkt för att ha tagit livet av två äldre patienter.

Men det kan handla om tiotals mord.

Kvinnan har medgett att hon gett två patienter överdoser av morfin på S:t Elisabeth-sjukhuset i Straubing i södra Tyskland.

- Vi ska nu undersöka alla dödsfall på berörda avdelningar under kvinnans hela tjänstetid, säger riksåklagaren Klaus-Dieter Fiedler.

- Bevisningen för de två kända fallen är stark.

Sju dödsfall

Den fortsatta polisutredningen gäller i en första omgång sju dödsfall på 48-åringens avdelning, från förra sommaren och fram till i dag.

De döda är fyra män och tre kvinnor i åldrar från 58 til 94 år.

Misstankarna mot sjuksköterskan väcktes av sonen till en kvinnlig patient för tre veckor sedan. Han upptäckte att den 80-åriga mammans morfinpump var i full gång - trots att modern var död.

När han klagade visade det sig att pumpen också gav långt högre doser morfin än vad läkarna ordinerat.

Gav mer morfin

Sjukhusets internkontroll kunde snart se att den 48-åriga sjuksköterskan, assisterande avdelningsföreståndare, vid ett flertal tidigare tillfällen gett patienterna mer morfin än som ordinerats.

- Jag ville befria mina patienter från deras lidanden, sa sjuksköterskan i polisförhören i tisdags.

Utredarna misstänker att hon i många år manipulerat medicinregistren på avdelningen, och på så vis skaffat sig de morfinpreparat hon använt till att ge överdoser.

Ifjol avslöjade polisen i den tyska staden Sonthofen en 26-årig manlig sjuksköterska som erkänt mord på 16 patienter under liknande omständigheter.

Misstankar finns om att mannen har ytterligare 13 liv på sitt samvete.

Asbjørn Svarstad