Jagas ditt barn - testa själv

Hitta riskerna med nytt test

Foto: LARS ROSENGREN
VÄL GODKÄNT AV MINISTERN Utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky har gjort det nya nättestet för Aftonbladets räkning. "Testet bidrar till en tydligare bild av hur stora risker ens barn tar när de är ute och chattar", säger han och rekommenderar alla föräldrar att göra testet ihop med sina barn.
NYHETER

Ett enkelt test visar nu om dina barn riskerar att drabbas.

-Det lär också barnen vilka uppgifter de inte ska lämna ut, säger kulturminister Leif Pagrotsky som provat testet för Aftonbladets räkning.

Oavsett vad vi föräldrar vill är det nu ett faktum att barn och ungdomar umgås via internet.

Det är också ett faktum att de börjar tidigt; mer än vart fjärde barn börjar använda internet aktivt före åtta års ålder.

Det har tyvärr en obehaglig avigsida. Chattsidor och andra typer av webbsajter drar till sig mängder av pedofiler på jakt efter barn och ungdomar.

Låt barnen svara

Statliga Medierådet har därför i samarbete med flera andra europeiska myndigheter tagit fram ett test för att hjälpa oroliga mammor och pappor.

Testet består av ett 30-tal frågor som barnet i sällskap med en förälder besvarar via internet.

Till exempel:

"Är det OK att skicka ett foto av dig själv till nån du träffat på internet?"

Barnet klickar sedan i någon av rutorna för "Ja", "Nej" eller "Vet ej".

Det barn som svarar "Ja" på frågan får följande kommentar:

"Även om du tycker att de känner dem så är nätkompisar ändå främlingar. Därför är det inte någon bra idé att ge bort ett foto på dig själv till någon som du bara känner på nätet."

Alla borde göra det

Utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky (s) har genomgått testet för Aftonbladets räkning. Han berömmer dess tydlighet och rekommenderar alla föräldrar att låta barnen pröva det.

-Många barn upplever internet som en privat sfär. Men så är det inte och testet bidrar till en tydligare bild av hur stora risker ens barn tar när de är ute och chattar, säger han.

Snart för yngre

Leif Pagrotsky anser också att testet skapar en naturlig inramning för samtal med barnen om vad de bör undvika att göra på nätet.

Testet är en del av ett större informationspaket som framför allt riktar sig till landets skolor. Nästa steg är nu att ta fram material för ännu yngre internetanvändare.

Fotnot:

Testet heter SAFT (Safety Awareness, Facts and Tools)

Frågorna är bara en del av det kompletta testet. Det finns i sin helhet på hemsidan

Olle Castelius