"Frank Sinatra kurir åt maffian"

Stjärnan avslöjas i ny bok

NYHETER

NEW YORK

Han mötte varje rykte med ursinniga förnekanden.

Men skvallret om Frank Sinatras samröre med maffian tystnar aldrig.

I en ny bok hävdas att "Ol" Blue Eyes" agerade kurir åt sina kriminella kamrater och smugglade över 24 miljoner kronor i kontanter.

Det fanns inget som gjorde den temperamentsfulle Frank Sinatra på sämre humör än påståenden om att han hade maffiakontakter.

Reportrar som ställde frågor i ämnet fick ofta plikta med ömmande käkleder - och när sångaren Al Martino valde att spela den Sinatra-liknande karaktären Johnny Fontane i Francis Ford Coppolas filmklassiker "Gudfadern" skaffade han sig en livslång fiende.

Vän med maffiaboss

Likafullt lyckades Frank "The Chairman of The Board" Sinatra aldrig göra sig kvitt ryktena om att han var en wiseguy, eller åtminstone en nära vän till maffian.

Och ryktena fortsätter - sju år efter hans död.

Redan i december 1998 slog FBI i en rapport fast att Sinatra var god vän med Chicago-bossen Sam Giancana, att han vid åtminstone ett tillfälle umgåtts med New York-diton Lucky Luciano och att han i början av sin karriär fick hjälp av New Jersey-skurken Willie Moretti.

Uppgifterna i nya boken "Sinatra - The life" gäller tjänster sångaren ska ha utfört åt just Lucky Luciano på 40-talet.

Smugglade miljoner

Enligt Jerry Lewis, intervjuad i boken, smugglade Sinatra 3,5 miljoner dollar (cirka 24 miljoner kronor) i femtiodollarssedlar genom tullen i New York för den då utvisade Lucianos räkning.

Han ska till och med ha blivit stoppad och fått sin portfölj genomsökt, men stjärnan väckte så mycket uppmärksamhet att tulltjänstemannen avbröt sin kontroll.

-Annars hade vi aldrig mer hört av Frank Sinatra, säger Jerry Lewis i boken.

Han får vara glad att "Ol" Blue Eyes" inte är i livet längre. Det var just sådana uttalanden som brukade rendera blåmärken"

Per Bjurman

ARTIKELN HANDLAR OM