USA-soldat slapp krigsrätt för dödsskjutning

NYHETER

Washington

En amerikansk soldat som inför en tv-kamera sköt ihjäl en liggande irakier slipper krigsrätt, rapporterar NBC.

Enligt tv-kanalen fann utredaren generallöjtnant John Sattler att marinkårskorpralen, vars identitet inte avslöjades, inte kan ställas inför rätta. Motiveringen är att han sköt i självförsvar, rapporterade NBC sent i onsdags.

Händelsen inträffade i al-Falluja, en av de oroligaste städerna i den så kallade sunnitriangeln i Irak, under hårda strider i november 2004. En grupp marinkårssoldaterna höll på att söka igenom en moské och följdes av en tv-kamera då de kom fram till den liggande mannen.

Soldaterna hade varnats för att rebellerna kunde låtsas vara döda för att plötsligt börja skjuta, och att lik kunde vara försedda med minförsåt för att döda marinsoldaterna. Med den motiveringen ansågs det vara en försiktighetsåtgärd av soldaten att skjuta den liggande mannen, uppgav källor för NBC.

Dödsskjutningen visades i tv runtom i världen.

Enligt källorna sköt korpralen också tre andra obeväpnade rebeller inne i moskén av samma skäl. De tillade att utredningen av händelserna i moskén inte var slut ännu eftersom ytterligare en amerikansk soldat anklagas för att ha skjutit en obeväpnad rebell därinne.

TT-AFP