Ljummet intresse för brittiskt val

Foto: Jeff J Mitchell/Reuters
Den brittiske premiärministern Tony Blair röstade i vallokalen i Trimdon Colliery tillsammans med frun Cherie och sönerna Euan, till vänster, och Nicky.
NYHETER

Labour vinner preliminärt med 37 procent av rösterna - men tappar cirka 100 mandat i underhuset.

Det stod klart klockan 23 då de första preliminära valresultatet offentliggjordes.

Det enda parti som gick framåt var liberaldemokraterna, som ökade med fyra procentenheter.

Enligt BBC:s väljarundersökning landar labour på 37 procent efter dagens val, en minskning med flera procentenheter. Det skulle enligt prognosen ge Labour en majoritet på 66 mandat i det brittiska underhuset.

Trots det är segern historisk för labour, som aldrig tidigare vunnit tre val i rad.

De konservativa tories tappade också röster och får preliminärt 33 procent.

Största enskilda framgången noteras för liberaldemokraterna, som ökade med fyra procentenheter och preliminärt slutar på 22 procent.

Kriget i Irak pekas ut som största enskilda orsak till det minskande stödet för Blair och labour.

Största kallduschen för Tony Blair är ändå att labour nu väntas tappa cirka 100 mandat i underhuset, från 166 till bara cirka 66.

Bloggarnas år

Premiärminister Tony Blair var förhandstippad att behålla makten i torsdagens val, som möttes med ljummet intresse av väljarna.

Ett val som kallades tråkigt ända in på upploppet fick istället ett annat fenomen att formligen explodera.

De brittiska väljarna har vädrat sitt missnöje i tusentals små och stora bloggar på nätet i stället för att vallfärda till valurnorna.

Ju tråkigare val desto roligare blev häcklarnas bloggar, rapporterar Reuters.

Här hanterades åsikter från hjärtat i frågor om allt från ekonomi till partiledarnas utstrålning.

Bara en sak var gemensamt - missnöjet med det rådande politiska klimatet.

Det lite udda Church of Militant Elvis Party vill till och med ge Blair en Oscar.

Premiärminister Tony Blair har själv bloggat för första gången. Mest uppmärksammat blev hans kommentar om hur man stannat i en mindre stad - som kommenterades med orden "en perfekt möjlighet att njuta av en glass!".

Hur många som röstade var sent på torsdagen ännu oklart, men valdeltagandet väntades bli lågt.

- Man hoppas att det ska bli mer än förra gången då det var rekordlågt, säger Aftonbladets Christoffer Bjäreborn direkt från London.

Stjärnorna överger Blair

I förra valet flockades populära stjärnor på Downing Street. Stjärnskådisen Jeremy Irons, modeikonen Vivienne Westwood och rockstjärnorna i Oasis och Blur ställde sig alla på Blairs sida.

I år har Vivienne Westwood öppet deklarerat att hon överger Blair. Orsak: kriget i Irak.

- Aldrig att jag röstar på honom, säger Westwood till Independent.

Nu är komikern Eddie Izzard labours kanske starkaste kort i kändisleken. Av rockstjärnorna är det bara Oasis låtskrivare Noel Gallagher som fortfarande väljer Blair.

- Jag kommer att rösta på labour eftersom Phil Collins hotat att flytta hit igen om de konservativa vinner, sa Gallagher nyligen till MTV.

Flest kändisar har liberaldemokraterna lyckats skrapa ihop. Förre Roxy Music-stjärnan Brian Eno, feministen Germaine Greer och grundaren av Body Shop Anita Roddick har alla sagt att de väljer liberaldemokraterna idag.

I konservativa hörnan har pr-makarna dammat av förre Stones-gitarristen Bill Wyman och skådespelerskan Joan Collins.

Blairs söner röstade

Det bedövande ointresset bland unga väljare har märkts tydligt inför detta val, något Blair själv försökte råda bot på när han tidigt på morgonen tog med sig hustrun Cherie och sönerna Euan och Nicky för att rösta i hemmavalkretsen Sedgefield i nordöstra England.

Det blev första valet för 21-årige Euan och 19-årige Nicky - och att det blev Labour ”kan man nog lugnt utgå ifrån”, sade Euan i en sällsynt offentlig kommentar vid ett valmöte häromdagen.

Att barnen figurerat i valrörelsen anses vara tecken på att Blair varit mer osäker på seger denna gång - tidigare har premiärministerparet inte skytt några medel för att hålla Euan, Nicky, tonårsdottern Kathryn och sladdbarnet Leo borta från rampljuset.

Tidigare artiklar:

Caroline Olsson, TT