82-årig staty slog alla rekord

Brancusi-skulptur såldes på auktion för 197 miljoner

NYHETER

Den är 82 år gammal, 121 centimeters hög och värd mer än sin vikt i guld.

Försäljningen av konstnären Brancusis skulptur slog alla auktionsrekord när den gick under klubban för över 197 miljoner kronor.

Constantin Brancusi är ansedd som den moderna skulpturkonstens fader. Skulpturen ”Bird in space” gjordes i marmor 1923 och sedan 1930-talet har den varit i samma familjs ägo. Fram till nu.

Den ansedda auktionsfirman Christies i New York sålde skulpturen för 27,5 miljoner dollar, motsvarande 197 miljoner kronor.

Hade stor utställning

Kanske gick priset på skulpturen upp på grund av den uppmärksamhet den fick förra året när Tate-museet hade en större utställning om Brancusi. Försäljningen av skulpturen slog alla auktionsrekord.

Det gamla världsrekordet i dyra skulpturer var också en Brancusi-skulptur. 2002 såldes skulpturen Danaide som såldes för 129 miljoner kronor.

Christies sålde också en Picasso för 96 miljoner och en målning av franske konstnären Cezanne för nästan 89 miljoner kronor.

– Det var en mycket spännande kväll med köpare från hela världen, sade Christopher Burge som förrättade auktionen, uppger BBC news.

Köparen till Brancusis ”Bird in space” valde att vara anonym.

Therese Holmberg

ARTIKELN HANDLAR OM