Nordkorea redo för kärnvapenprov

Men det kan vara ännu ett trick, uppger Vita huset

NYHETER

Amerikanska spionsatelliter har avslöjat en starkt ökad aktivitet och förberedelser på en förmodad testplats för kärnvapen i Kilju i Nordkorea.

USA:s allierade Japan och Sydkorea har varnats inför ett eventuellt test i grannlandet.

Nordkoreas Kim Jong Il.

Men samtidigt säger talesmän för Vita huset att det som ser ut att vara förberedelser för Nordkoreas första kärnvapentest kan vara en "show" för amerikanerna.

Testplatsen Kilju ligger i nordöstra delen av landet och under den senaste tiden har aktiviten där ökat, skriver New York Times. Bland annat lär satelliterna ha registrerat uppbyggnaden av en lyxig läktare för utländska dignitärer och hur en tunnel avsedd för underjordiska provsprängningar har fyllts igen.

Prov i juni

Enligt vissa rapporter ska förberedelserna ha pågått ända sedan mars inför ett förväntat prov i juni.

Representanter för Bushadministrationen säger samtidigt till tidningen att även om satelliterna gör observationer av vad som försiggår, så kan de inte läsa den nordkoreanske ledaren Kim Jon II:s tankar.

Den ökade aktiviteten kan helt enkelt vara ett försök att lägga press på president Bush och tvinga fram mer hjälp till det nödställda nordkoreanska folket.

Offentliggjorde

Amerikanska underrättelstjänster har i åratal diskuterat huruvida Nordkorea har den tekniska kompetens och resurser som behövs för att förvandla sitt utbrända kärnbränsle till kärnvapen.

Den tionde februari offentliggjorde Nordkorea att man hade tillverkat kärnvapen.

Nu väntar världen på det första testet.

I september orsakade två massiva explosioner i nordöstra Nordkorea oro för att ett kärnvapentest redan genomförts. Explosionerna var dock enligt Sydkorea bara sprängningar i samband med byggnationen av en vattenkraftanläggning.

Robert Triches