Tony Blair bildar ny regering

Toryledaren Michael Howard avgår

Foto: AP
REDO FÖR TREDJE VÄNDAN Sent i natt mötte Tony Blair sina partikamrater efter att labour återigen försäkrat sig om ännu en mandatperiod vid makten. Men Blair lär inte sitta perioden ut. Inom ett par år väntas han lämna över till ärkerivalen och nuvarande finansministern Gordon Brown.
NYHETER

London

En ödmjuk men ändå stolt Tony Blair besökte på fredagen drottning Elizabeth, och fick efter Labours valseger uppdraget att bilda ny brittisk regering.

Aldrig tidigare har Labour vunnit tre val i rad, men segeryran grumlas av att partiet nu får en avsevärt skakigare majoritet än tidigare.

Foto: reuters
Finansminster Gordon Brown står redo att ta över när Blair lämnar sin post.

- Drottningen har precis bett mig att bilda en ny regering, och det ska jag göra, sade Blair vid återkomsten till 10 Downing Street efter en liten lunchutflykt till Buckingham Palace.

Då var lejonparten av rösträkningen klar, och Labours majoritet bland underhusets 646 ledamöter ser ut att landa kring 70. Det är en svidande tillbakagång jämfört med jordskredssegrarna 1997 och 2001, då majoriteterna blev 179 respektive 161 mandat.

Jaguar

Förra gången, för fyra år sedan, signalerade han ändå ödmjukhet genom att åka simpel Vauxhall. Icke så nu - i en mer ståndsmässig Jaguar dundrade premiärministern ut från palatset trots att vaktavlösningen pågick för fullt, och lät i ett kort tal till det församlade medieuppbådet på Downing Street trotsig och stolt.

- När jag stod här för åtta år sedan var jag mycket yngre och mindre erfaren. Nu har vi - jag, regeringen - erfarenheten och kunskapen för att kunna leverera.

Han uttryckte hopp om att kunna lägga oenigheten om Irak bakom sig och "fokusera på framtiden, i Irak och här", och hann också slänga in en skopa ödmjukhet före poserandet för fotograferna med hustrun Cherie och de fyra barnen.

- Det är en oerhörd ära att bli vald till en tredje mandatperiod. . . Jag har lyssnat och jag har lärt mig, och jag tror jag har en tydlig bild av vad folk väntar sig av en tredje mandatperiod.

Otillräcklig buffert

Men de senaste åren, sedan både Storbritannien och Labour splittrats av Irak, har visat att Blair i kontroversiella frågor behöver starkare stöd än det han nu har, i alla fall på pappret.

Sedan Irakkriget har Blair haft en grupp på 30-40 öppet fientliga Labourledamöter i underhuset. Och listan över omröstningar där regeringens majoritet krympt till bara några tiotal röster - en buffert som alltså inte räcker efter detta val - börjar bli lång: Naturligtvis Irakfrågan inför kriget 2003, hösten samma år ny hälsovårdsreform, i början av förra året var det studentavgiftssystemet och i år den omtvistade nya antiterrorlagen.

Bedömare tror därför att Blair version tre blir bra mycket svagare. Bland de av hans hjärtefrågor som redan ses som dödsdömda finns förslaget om ett brittiskt id-kort.

För Michael Howard blev detta val hans enda som ledare för Konservativa partiet. Han meddelade att han avgår "förr, snarare än senare", så snart partiet hittat en lämplig efterträdare.

Henrik Samuelsson/TT