Många döda i bombdåd

Utländska medborgare bland offren

NYHETER

Bagdad

Iraks premiärminister Ibrahim al-Jafari kunde på lördagen äntligen fylla de omstridda posterna i regeringen för olja och försvar, och ett nytt sprängattentat paralyserade centrum av Bagdad..

Sunniaraben Saadun al-Dulaimi blir försvarsminister medan Bahr al-Ulum, en shiit, tar hand om oljedepartementet. Det innebär att en politisk strid mellan kurder, shiiter och sunnimuslimer som rasat i drygt tre månader är till ända.

När en sunnimuslim får ta hand om försvaret och alltså har att bemästra den skugglika upprorsrörelsen, som slår till på många håll i landet varje dag, är det ett sätt att motverka uppfattningen att shiamuslimer och kurder har gripit makten till förfång för den sunnimuslimska minoriteten. Det finns starka misstankar om att sunnimuslimer utbildade i Saddam Husseins armé ligger bakom de flesta attentat.

22 dödade i Bagdad

Att blidka sunnimuslimerna är en av den nya regeringens viktigaste uppgifter. I det parlament som valdes den 30 januari är bara 17 av 275 ledamöter sunniter.

Den senaste veckan har närmare 50 människor dödats varje dag. Strax efter klockan elva på lördagen exploderade två bilbomber vid Tahrirplatsen i stadens centrum.

Två amerikanska säkerhetsmän brändes ihjäl i sin stora bil av typ SUV vid attentatet som hade deras fordonskolonn som mål. Dessutom dödades 20 irakiska civila, bland dem tre barn, medan ett 30-tal människor sårades.

Al-Qaidas irakiska gren uppgav några timmar senare på internet att den låg bakom de dubbla bilbomberna.

Sunnitiska extremister

Samtidigt sade den ganska okända sunnimuslimska organisationen Jamaat Jund al-Sahaba (Profetens följeslagares soldater) att den låg bakom självmordsattentatet på marknadsplatsen i staden Suwayrah söder om Bagdad i fredags, då minst 31 människor dödades.

”Några av dem ställer sig på judarnas och korsfararnas sida... de skadar sunniterna och ingår sammansvärjningar för att förgöra sunniterna”, sade gruppen i ett uttalande på en webbsida och syftade uppenbarligen på shiamuslimerna.

Samma grupp tog på sig ett självmordsattentat i mars mot en shiitisk moské i norra Irak. Den gången dödades 50 människor och organisationen hotade med att slå till fler gånger.

Den irakiska säkerhetspolisen kunde dock rapportera om en framgång i kampen mot terrorismen: En av den efterlyste jordaniern Abu Musab al-Zarqawis närmaste medhjälpare har gripits, hette det. Mannen heter Hussein al-Rawi och greps i den oroliga Anbarprovinsen väster om Bagdad. Snart grips al-Zarqawi själv, hävdar polisen.

TT-AFP , aftonbladet.se

ARTIKELN HANDLAR OM