Så sålde han död i världen

Flydde från Indien som barn - drömmen var att tillverka "muslimernas första atombomb"

1 av 2 | Foto: PRESSENS BILD
EN HJÄLTE BLAND FOLKET När Khan sattes i husarrest gick vanliga pakistanier ut på gatorna och protesterade. Hos dem är han nationalhjälte efter att ha beväpnat Pakistan med kärnvapen.
NYHETER

Abdul Qadeer Khan beskriver sig själv som världens snällaste människa.

Han har ensam gjort världen farligare än flera skurkstater tillsammans.

Khan är muslim från Pakistan och hatar Indien över allt annat.

När han som en av Pakistans främsta vetenskapsmän verksam i Europa fick ordern att skaffa kärnvapen åt Pakistan, tvekade han aldrig. Indien hade redan massförstörelsevapen och A Q Khan var fast besluten att se till att hans hemland skulle kunna försvara sig.

Dubai var navet

Men Khan nöjde sig inte med att vara patriot. Han ville bli rik också.

Khan blev handelsresande i världens mest dödliga vapen.

Iranierna köpte ett startpaket för att kunna anrika uran.

Khans företagsimperium växte till 30 företag i 30 olika länder. Allt för att sopa igen spåren av känsliga inköp.

Förutom Iran fanns även Nordkorea och Libyen bland kunderna.

De gillade Khans metod. Att få fram vapenplutonium genom att anrika uran är fullt möjligt att göra i hemlighet. Att bygga en kärnreaktor drar direkt till sig uppmärksamheten.

Från mitten av 90-talet började Khan leverera centrifuger till Libyen. För 700 miljoner kronor fick libyerna dessutom en ritning på en nukleär stridsspets.

Blev nationalhjälte

Några år senare levererade Khan samma utrustning till Nordkorea. Ibland ombord på pakistanska militära fraktplan.

Khan kan ha levererat utrustning till många fler länder. Bland dem stater som mycket väl kan tänkas vara intresserade av kärnvapen, som Saudiarabien, Syrien och Egypten.

Allting möjliggjordes av Khans arbete på kärnforskningskonsortiet Urenco i Amsterdam. Han insåg snabbt att det holländska företagets centrifuger för civil kärnkraft räckte till även för att producera vapenplutonium.

Holländska säkerhetstjänsten fattade misstankar mot Khan när han besökte en handelsmässa i Schweiz och ställde en massa konstiga frågor. Han förflyttades till en annan del av företaget.

Ändå lyckades Khan när han återvände till Pakistan 1976 smuggla med sig ritningar till centrifugerna.

1998 kunde Pakistan detonera fem underjordiska kärnladdningar, "muslimernas första atombomb".

Abdul Qadeer Khan blev nationalhjälte.

Ideologiska motiv

Khan strödde pengar omkring sig. Han ägde dussintals fastigheter i Pakistan och Dubai. Han investerade i ett hotell i Timbuktu. På höjden av sin dödsbringande karriär var Khan enligt amerikanska tidskriften Time värd över tre miljarder kronor.

Khan hävdar att hans motiv var ideologiska. Han ville att muslimska länder också skulle ha tillgång till bomben.

Centrifuger till Libyen

Märkligast är att CIA hade Khan under uppsikt i tre decennier utan att begripa vad han höll på med.

När fraktfartyget BBC China bordades av italiensk och amerikansk polis i oktober 2003 betydde det slutet för Khans lönande verksamhet. Fartyget innehöll centrifuger på väg till Libyen.

Ursäkt i tv

Drygt tre månader senare satt Khan i pakistansk tv och bad om ursäkt för sin olagliga försäljning. Dagen efter benådandes han av president Pervez Musharraf men sattes i husarrest.

Sedan den 4 februari 2004 har han inte tillåtits lämna sin lyxvilla i centrala Islamabad.

Världen har aldrig sett så mycket kärnvapen som i dag. Under de kommande 10 åren kommer 30 stater på några månader omvandla sin civila kapacitet till kärnvapenprogram, varnar experter. En man ligger bakom de flesta affärer med vapnet som kan utplåna vår planet. Han heter Abdul Qadeer Khan. I hemlandet Pakistan är han nationalhjälte. I omvärlden en av de farligaste skurkarna.

Wolfgang Hansson