Så klarar du tandläkaren

Foto: LOTTE FERNVALL
Paniken är borta Efter 25 år vågar Claes Gustafson, 44, besöka tandläkaren igen. Skräcken försvann med hjälp av beteendeterapi och han vågar sätta sig i tandläkarstolen hos Joakim Skott.
NYHETER

Var 20:e svensk tappar hellre tänderna än går till tandläkaren.

Tandläkarskräck är ett allvarligt folkhälsoproblem. Men det finns hjälp. Läs här om de effektivaste behandlingsformerna för alla med tandvårdsfobi.

Bilbyggaren Claes Gustafson, 44, hade inte gått till tandläkaren på 25 år när han träffade sin nya kärlek. Med två totalförstörda tänder och ett växande karies-problem tyckte hon att han borde pallra sig iväg till tandläkaren och göra någonting åt detta.

Det var bara ett problem: Claes lider av tandläkarskräck. Svårartad tandläkarskräck. Ett besök skulle kräva år av förberedelser.

Panikångest

-Jag får panikångest av borren. Jag tror att det hänger ihop med en upplevelse som barn där en tandläkare tog i så hårt att borren körde fast och fick bändas bort, säger han.

Claes Gustafson vände sig till Narkoskliniken i Stockholm, en av flera tandvårdskliniker som specialiserat sig på patienter med tandvårdsskräck.

-Jag tänkte att enda chansen var att de sövde ner mig och fixade allt på en gång, säger han.

Men på kliniken föreslog man att först prova andra metoder. Det finns flera och Claes Gustafson valde ett program med kognitiv beteendeterapi.

-Jag fick börja med att se på film när en man gick till tandläkaren. Redan när han kallades in från väntrummet reste sig nackhåren på mig, säger han.

Vande sig

Successivt fick Claes vänja sig vid tandläkarstolen, borren, miljön och dofterna.

Varannan sittning med terapeuten och varannan med tandläkaren ledde så småningom till att han nu klarar av ett tandläkarbesök utan att få panikångest.

"Socialt isolerade"

På Narkoskliniken säger Joakim Skott att Claes är en typisk genomsnittspatient.

-Våra patienter upplever ofta att allt annat har gått fel. Många gånger har de dessutom blivit socialt isolerade på grund av sin dåliga munhälsa, säger han.

Claes Gustafson, som dragit ut två tänder och lagat flera hål, har bestämt sig för att fortsätta gå till tandläkaren. Dels för han fortfarande har en glugg att fylla - dels för att han kan.

-Jag är fortfarande rädd för tandvård. Men nu kan jag säga att jag trots det klarar av att laga tänderna, säger han.

9 sätt att rädda dina tänder

Det finns en lång rad behandlingsmetoder när det gäller tandvårdsskräck.

I vissa fall subventionerar landstinget hela eller delar av vården.

Olle Castelius