Feminister slog till mot sexklubben

Tre män misshandlade - 24 aktivister anhölls

1 av 2 | Foto: SCANPIX
blodig demonstration Demonstranterna – flera av dem enligt uppgift från Marita Ulvskogs nätverk Feministas – slog minst en av sexklubbens vakter blodig. ”Han fick sy närmare 40 stygn”, säger klubbens personalchef.
NYHETER

Marita Ulvskogs nätverk Feministas demonstrerade mot porren.

Resultatet: tre svårt misshandlade män och 24 anhållna aktivister.

– Blodet forsade ur huvudet på min kollega, säger klubbens personalchef.

Ett trettiotal ungdomar gick i går natt till Club Privé på Birger Jarlsgatan i Stockholm för att demonstrera mot klubbens verksamhet.

Enligt uppgift var flera av dem medlemmar i den socialdemokratiska partisekreteraren Marita Ulvskogs nätverk Feministas.

"De kastade flaskor"

Demonstrationen urartade när klubbens personalchef kom dit.

– Jag skulle gå in genom dörren när någon tryckte in fingrarna mellan mina revben. En annan demonstrant ställde sig framför mig i någon slags kampsportsposition, säger han.

Enligt honom kom klubbens två vakter ut på gatan i samma ögonblick. Då startade bråket.

– Helt plötsligt började de kasta flaskor. En krossades mot min armbåge, en annan mot min höft. Sedan var det någon som slog av ett paraply mot mitt huvud, säger han.

– Plötsligt hörde jag tre höga "donk". När jag vänder mig om ser jag hur en kvinna slår min kollega i huvudet med en flaska. Har får flera djupa sår och blodet formligen sprutar ur huvudet på honom. Han fick sy närmare 40 stygn.

Polisen var snabbt på plats och kunde gripa ett stort antal demonstranter. 16 kvinnor och åtta män anhölls i går misstänkta för grov misshandel. De släpptes på söndagen efter förhör. Flera av dem är dock misstänkta för grov misshandel.

Polisen beslagtog en påse fylld med stenkulor som man misstänker användes under misshandeln. En av demonstranterna hade en videofilm som visar hur de viftar med basebollträ på vägen dit.

– Vår uppfattning är att demonstranterna gick dit för att utöva våld, säger kammaråklagare Henrik Söderman.

"Våld är inget medel"

Den bilden delas inte av demonstranterna. Monica Johansson, en av dem som inte greps, uppger för TT att vakterna började bråket.

– När vakterna grep tag i två kvinnor agerade andra för att försvara sina vänner, säger hon.

Marita Ulvskog tar avstånd från aktionen.

– Även om vi är motståndare till porrklubbar och andra verksamheter som objektifierar och utnyttjar kvinnor får aldrig våld eller hot vara ett medel till förändring, säger hon.

Olle Castelius