Europas ledare mindes kriget

Järnring runt Moskva inför ceremonier på måndagen

Foto: JERRY LAMPEN/Reuters
President George W Bush besökte den amerikanska krigskyrkogården i Margraten i Nederländerna tillsammans med premiärminister Jan Peter Balkenende och drottning Beatrix.
NYHETER

Hela Europa mindes kriget för 60 år sedan.

I Tyskland högtidlighölls dagen med minnesgudstjänster - men också högljudda demonstrationer med extremistgrupper.

Foto: JIM BOURG/REUTERS
Mer än 8000 soldater ligger begravda på krigskyrkogården i Margraten. Under söndagskvällen fortsätter president George W Bush och hustrun Laura till Moskva.

Hitlers generaler undertecknade kapitulaitonsdokumentet den 8 maj 1945 i Karlshost i Berlin.

Då hade över 40 miljoner människor dött i kriget som slog stora delar av Europa i spillror.

På söndagen blev Berlin målet för både fredliga minnesceremonier och våldsamma demonstrationer.

På gatorna i Berlin krävde cirka 3 000 högerextremister högljutt ett slut på skuldkänslorna. Många bar flaggor i svart, vitt och rött - det gamla Nazitysklands färger.

"Ser bakåt med skam"

Cirka 5 000 motdemonstranter hade mött upp och ett stort polisuppbåd kämpade för att hålla isär grupperna, rapporterar AP.

- Tyskar ser bakåt med skam på andra världskriget och förintelsen, sa förbundspresidenten Horst Köhler i ett tal i parlamentet.

- Vi har ansvaret att hålla levande minnet av det lidande som orsakades - och minnas orsaken.

Tillsammans med en rad höga politiker inklusive förbundskansler Gerhard Schröder hölls sedan en minneshögtid i Berlin.

Fruktar terrorattentat

USA:s president George W Bush deltog vid en högtid på krigskyrkogården Margraten nära Maastricht i Nederländerna, där han och drottning Beatrix lade ner en krans.

- Vi minns en stor seger för friheten. Och de tusentals vita korsen och Davidsstjärnorna understryker det fruktansvärda pris vi betalade för segern, sa Bush.

Sedan flög han vidare till Moskva, som högtidlighåller minnet av krigsslutet med en stor ceremoni på Röda torget i morgon måndag.

Ett 50-tal höga ledare från hela världen deltar då, bland andra FN:s generalsekreterare Kofi Annan och Kinas president Hu Jintao.

Ryska säkerhetsstyrkor har slagit en järnring runt stora delar av Moskva och utrymde redan på söndagen hela Röda torget inför högtiden

Man fruktar ett attentat från tjetjenska terrorister.

Medaljer

I Frankrike deltog president Jaques Chirac vid en stor ceremoni på paradgatan Champs-Elysées i Paris.

Chirac delade bland annat ut medaljer till krigsveteraner.

I London lades kransar ner vid minnesmonumentet Cenotaph vid Whitehall. På Trafalgar Square i närheten hölls en konsert med sångerskan Vera Lynn, som slog igenom under kriget och var oerhört populär bland soldaterna.

I Polen möttes president Aleksander Kwasniewskis beslut att delta vid ceremonierna i Moskva i morgon med hård kritik från oppositionen, som menade att krigsslutet inte innebar frihet för Polen, som istället tvingades axla ett halvt sekel av kommunistisk diktatur.

Caroline Olsson