Påven sparkade liberal kritiker

Amerikansk chefredaktör väckte den konservative Benedictus vrede

NYHETER

Den amerikanske chefredaktören Thomas J. Reese gjorde kardinal Joseph Ratzinger rasande genom sin liberala hållning och kritik av den katolska kyrkan.

När Ratzinger blev påve Benedictus XVI – Guds ställföreträdare på jorden – dröjde det inte länge innan han utnyttjade sin makt.

Han gav Reese sparken.

Foto: getty
Påve Benedictus XVI höll på lördagen en mässa i St John Lateran-basilikan i Rom.

60-årige Thomas J. Reese är jesuitpater och har de senaste sju åren varit chefredaktör för det ansedda katolska magasinet America. Han har även varit en flitigt återkommande tv-kommentator.

Berörde känsliga frågor

Under sin tid som chefredaktör har Reese låtit publicera flera artiklar som berör känsliga frågor inom den katolska kyrkan. Det har handlat om förhållandet till islam, homoäktenskap och om politiker som stöder abort ska få ta emot nattvarden.

Artiklarna har problematiserat kyrkans ståndpunkt och låtit båda sidor komma till tals, skriver New York Times.

Detta upprörde den strikt konservative kardinalen Joseph Ratzinger.

Stolt över sitt verk

Innan han blev påve Benedictus XVI var Joseph Ratzinger, som prefekt för Troskongregationen, den officielle övervakaren av romersk-katolska kyrkans lära.

I mars gav Troskongregationen order om att Reese skulle avsättas. I fredags avgick Reese, efter knappt tre veckor med Benedictus vid makten.

– Jag är stolt över vad jag och mina kollegor gjorde med magasinet, säger Reese i ett uttalande.

Slog ner som en bomb

Nyheten om att pater Reese fått sparken slog ner som en bomb bland amerikanska katoliker.

– Om detta är sant kommer det att leda till att katolska teologer som vill ställa kritiska frågor inte vill publicera dem i katolska tidningar. Det kan leda till ett kallt debattklimat, säger moralteologen Stephen Pope vid universitetet i Boston till New York Times.

Vatikanen avböjer, genom en talesman för Troskongregationen, att kommentera det inträffade, rapporterar CBS.

Tidigare artiklar

Anders Thoresson