Persson på plats för fredsfirande

Moskva firade krigsslutet med pompa och ståt

Foto: VIKTOR KOROTAYEV/Reuters
I regnväder USA:s president George W Bush fäller upp paraplyet när han ger sig ut i regnet för att fotograferas tillsammans med sin ryske kollega Vladimir Putin, och dennes fru Lyudmila. Ett 50-tal presidenter och statsöverhuvuden samlades i Moskva på måndagen för att fira 60-årsdagen av freden.
NYHETER

MOSKVA

En stor högtidlig parad hölls på Röda torget i Moskva på måndagen, till minnet av Nazitysklands kapitulation för 60 år sedan.

Ett 50-tal presidenter och regeringschefer tittade på paraden tillsammans med Rysslands president Vladimir Putin.

Vid Putins sida stod George W Bush – den förste amerikanske president som närvarat vid en rysk militärparad.

Stämningen på Röda torget var högtidlig. Putin sade i sitt inledningstal att den 9 maj är dagen för det godas seger över det onda, frihetens seger över tyranniet.

– Den 9 maj var och kommer alltid att vara en helig dag för vårt land, en högtid som inte bara inspirerar och upphöjer oss alla. Den dagen fyller också våra hjärtan med de mest komplexa känslor – glädje och sorg, medlidande och nobless.

Putin lovade också att arbeta för att världen inte ska behöva uppleva något nytt varmt eller kallt krig.

Marschmusik spelades och flaggor med hammaren och skäran vajade i vinden när soldaterna marscherade över torget. Medaljprydda krigsveteraner med nejlikor i händerna färdades i militärlastbilar och vinkade till statscheferna, som satt på ett podium intill Kremlmuren.

Krig mot regnet

Paraden höll på att förstöras av regn, och Putin hukade under ett stort svart paraply när han hälsade på de mångtaliga utländska gästerna. Men ryska flygplan fick bukt på vädret genom att sprida kemiska medel i moln som var på väg in över Moskva. Ryska paradorganisatörer har i många decennier fulländat tekniken för att hindra regn från att förstöra offentliga ceremonier.

Efter militärparadens slut gick Putin och Bush med sina makor och de andra statscheferna till Den okände soldatens grav vid Kremlmuren. Statscheferna fick på vägen röda nejlikor som de högtidligt lade ned vid graven, varefter de fortsatte till en bankett.

Oönskad debatt

Firandet av segern i andra världskriget har fått en oönskad sidoeffekt för Ryssland. Minnet av krigsslutet har väckt till liv en debatt om den ryska arméns framfart i östra Europa. Framförallt de litauiska och estniska presidenternas bojkott av paraden har väckt uppståndelse i Ryssland. Balterna ser de sovjetiska truppernas inmarsch som början på en ny ockupation.

Bland Putins övriga gäster fanns FN:s generalsekreterare Kofi Annan och Kinas president Hu Jintao. Det besegrade Japans premiärminister Junichiro Koizumi fick ett varmt välkomnande vilket ses som ett framsteg i relationerna mellan de två länderna. Japan och Ryssland har ännu inte skrivit under något fredsavtal efter andra världskriget på grund av oenighet kring ögruppen Kurilerna.

Flera gripna

Även statsminister Göran Persson närvarade. Bland de mer kontroversiella gästerna fanns Turkmenistans auktoritäre president Saparmurat Nijazov och Polens kommunistiske exdiktator Wojciech Jaruzelski.

Området kring Röda torget i Moskva har spärrats av inför firandet och Moskvabor har blivit rekommenderade att hålla sig borta från centrum. Vid Vitryska stationen förhindrade polis en grupp vänsterradikala ungdomar från att genomföra en protest, rapporterade radiostationen Echo Moskvy. Omkring 30 personer från det vänsternationalistiska partiet Rodina rapporteras också ha blivit gripna när de försökte demonstrera utanför Lettlands ambassad.

Läs mer:

Joanna Kurosz/TT