Kråkors fel att paddor exploderar

Fåglarna hackar ur levern på groddjuren

NYHETER

Varför exploderar paddor i norra Tyskland och på Jylland? En virussjukdom eller svampangrepp?

Nu har en tysk forskare svaret: Det är kråkornas fel!

Foto: VG
Forskare har kommit fram till de exploderande paddorna kan skyllas på – kråkor.

Det låter närmast otroligt men paddorna håller på att dö ut vissa områden i norra Tyskland. Paddorna sväller upp till tre och en halv gånger sin normala storlek varefter de exploderar. Ögonvittnen har haft svårt att tro det de sett och djurforskare har stått handfallna.

Värst drabbat är en vattensamling i Altona i Hamburg, men exploderande paddor har också siktats på Jylland.

Sensationellt

– Paddorna kommer uppkrypande ur vattnet, sedan sväller de tills de exploderar, berättar en upprörd miljöforskare. Ett okänt virus eller en giftig svamp har varit några av de mera sansade förklaringarna. Men nu kommer en tysk veterinär med en sensationell teori.

– Det är kråkornas fel, säger Frans Mutschmann, en av Tysklands främsta paddforskare, till den brittiska tidningen The Independent.

När han undersökte paddkadavren fann han att samtliga hade små runda bett på ryggen precis där paddans lever sitter. Men vad som var mera sensationellt var att samtliga kadaver även saknade lever. Bettet såg ut att har gjorts av en fågelnäbb.

– Kråkorna är kloka djur som vet att paddans hud är giftig och att levern är det enda som är värt att sätta i sig, resonerar Mutschmann som också tror sig veta hur själva ”explosionen” går till.

Försvarsmekanism

– Först när kråkorna tagit levern begriper paddan att den attackerats. Den blåser upp sig som en försvarsmekanism. Men eftersom den inte har några revben och levern är borta så finns det inget som håller ihop djuret. Lungorna sväller tills de spricker och därmed spricker också paddan.

Helt okänd är inte fenomenet, explosioner rapporterades för första gången så sent som 1968, också då i norra Tyskland. Rapporter om exploderande paddor har också kommit från Belgien och USA förutom från Danmark.

Mutschmann tror att kråkorna passat på under paddornas parningstid när de varit upptagna av sina sexuella övningar.

När nu gåtan lösts är frågan vad man ska göra. Paddorna är trots utseendet älskade av tyskarna och dessutom fridlysta. Men det är även kråkorna.

Mutschmann tar det med ro.

– Det finns ingen anledning att oroa sig. Det är bara naturens gång.

Tidigare artiklar:

Jan Winter/TT

ARTIKELN HANDLAR OM