Fjorton anhölls i svarttaxi-härva

Polisen: ”De flesta kriminellt belastade sedan tidigare”

NYHETER

Västerås

Fyra män satt på måndagskvällen fortfarande anhållna i den stora svarttaxihärvan i Västerås. Ytterligare tio anhållna släpptes under dagen.

En längre tids kartläggning av taxinäringen i Västerås har visat att minst ett 30-tal personer kör svarttaxi i staden. Vid en stor razzia natten till söndagen greps och anhölls elva av dem. Samtliga misstänks för olaga yrkesmässig trafik, bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll. Några av de misstänkta har erkänt.

På måndagen anhölls ytterligare tre personer samtidigt som kammaråklagare Per Hedman beslöt att släppa tio av de tidigare anhållna. Dessa är fortfarande misstänkta för brott men bedöms inte kunna förstöra eller försvåra utredningen.

Aktionen under helgen, som är en av de största i sitt slag i landet, genomfördes av polisen tillsammans med flera myndigheter, bland andra Skatteverket, försäkringskassan och kronofogdemyndigheten.

Razzian var ett led i myndigheternas översyn av hela taxinäringen i Västmanland.

Hela taxinäringen

- De flesta av de anhållna är kriminellt belastade sedan tidigare. Det gäller brott som misshandel, kvinnofridsbrott och andra våldsbrott, säger kommissarie Rolf Söderberg vid polisen i Västmanland.

Genom razzian hoppas polisen få stopp på inte bara den snedvridna konkurrensen inom taxinäringen i länet utan även på många av de brott som svarttaxiförarna ägnar sig åt.

- Vi vill minska risken för att allmänheten som åker med dessa personer ska utsättas för brott, fortsätter Rolf Söderberg.

Polisen har många anmälningar från enskilda personer som hävdar att de blivit lurade eller misshandlade av svarttaxiförare.

Ingen taxilegitimation

Två av svarttaxibilarna har tagits i beslag av kronofogden. Ingen av de anhållna hade taxilegitimation.

Enligt polisen är verksamheten med svarttaxi omfattande i Västerås och man tror att betydligt fler personer än de som nu kartlagts kör svart.

Ingen vet dock den exakta omfattningen eller hur mycket pengar som svarttaxiåkarna tjänar. Mörkertalet är stort.

Några av de nu anhållna förarna har vid sidan av taxikörningarna andra civila arbeten.

Kammaråklagare Per Hedman beslutar senast på torsdag om han ska begära de fyra anhållna häktade eller försätta dem på fri fot.

Kjell Rynhag/TT