Omfattande sexhandel på svenska pizzerior

Polisen: Vi får rapporter från nästan hela landet om handel med kvinnor

NYHETER

Det sker en omfattande handel med kvinnor på pizzerior runtom i landet.

- Det är väl inte i varenda håla, men vi får rapporter från platser nästan överallt i Sverige, säger kriminalinspektör Karin Svedlund vid Rikskriminalpolisen till TT.

Under det senaste året har polisen fått upp ögonen för att kvinnohandel, trafficking, inte bara är ett storstadsfenomen.

Svedlund berättar att en sexköpare i åtskilliga småstäder och andra mindre orter kan gå in på en pizzeria och välja en pizza med ett visst nummer. Han får sedan både en pizza och en prostituerad kvinna levererad.

Det förekommer också att kvinnor ställer sig på en viss plats i restaurangen, dit sexköparna visas av en hallick. Sedan tar kvinnorna med sig sexköparen in på toaletten där sexuella tjänster utförs.

Vid ett tillslag mot en pizzeria i södra Stockholm för ett år sedan upptäckte polisen att pizzerian fungerade som förmedlingscentral för unga prostituerade kvinnor från Estland.

Lista över orter

Det var långtifrån någon enstaka företeelse, enligt Svedlund, som arbetar med människohandel. Sedan tillslaget i Stockholm har kriminalunderrättelsetjänster i åtskilliga polisdistrikt lämnat in rapporter till Rikskriminalpolisen om handel med utländska kvinnor.

Svedlund vill inte lämna ifrån sig polisens lista över orter, där man fått rapporter om pizzerior med sexhandel som bisyssla. Hon vill inte heller uppge hur många orter det rör sig om, men säger att det är många och att det rör sig om platser där man inte trodde att människohandel förekom.

Manliga nätverk

- De som organiserar den här handeln följer noga vad vi gör och ändrar sitt mönster när det börjar hetta till, säger Svedlund.

Hallickarna för in kvinnorna till Sverige där de sedan vandrar runt mellan olika orter, lägenheter och restauranger. Kvinnorna byts och säljs också mellan hallickarna.

Ofta säljs kvinnorna inom slutna manliga nätverk, som till exempel jaktlag, där det är svårt för polisen att skaffa sig insyn. Det händer också att pizzerior och andra restauranger omvandlas till svarta spelklubbar efter stängningsdags. Även i sådana sammanhang är det vanligt att man tillhandahåller prostituerade.

Ewa Tures/TT