Danmarks ambassad utrymd i kväll

Alla anställda sanerades – brev med vitt puvler hade öppnats

Foto: Björn Larsson Ask / SvD
Klockan 19.11 kom två kriminalpoliser insvepta i plast ut med pulvret inneslutet i två plastburkar. Ett brev som innehöll ett okänt pulver orsakade en stor polis- och räddningstjänstinsats vid danska ambassaden i centrala Stockholm på tisdagskvällen.
NYHETER

Ett brev med ett okänt pulver öppnades på danska ambassaden i centrala Stockholm. Personalen fick saneras i tält utanför byggnaden.

Polisen och räddningstjänsten i Stockholm fick rycka ut vid 19-tiden på tisdagskvällen, efter att ett brev med ett pulver öppnats på danska ambassaden.

Alla anställda fick saneras i ett tält utanför byggnaden som ligger vid Jakobs torg nära operahuset i Stockholm.

– Polisen begär hjälp från räddningstjänsten enligt de rutiner som finns. Det är personal med skyddsdräkter som sanerar de som blivit utsatta med bland annat vatten, säge Björn Hörnsten, larmoperatör vid Räddningstjänsten.

Spillet efter saneringen och brevet blev omhändertaget av tekniker och innehållet är nu skickat för analys.

Det har tidigare förekommit att brev med pulver som misstänkts vara mjältbrandsbakterier skickats till myndigheter i Sverige.

– Det brukar vara bakpulver eller liknande men vi måste ändå agera, säger Björn Hörnsten.

– Brevet kom från Danmark. Innehållet är skickat till Smittskyddsinstitutet för analys, sade vakthavande befäl vid polisen vid midnat,t enligt TT.

Ingen person eller grupp hade då förklarat sig ligga bakom försändelsen.

Therese Holmberg