Pulverbrev till danska ambassaden var inte mjältbrand

Byggnaden fick evakueras

NYHETER

Det okända pulver som tvingade fram en evakuering av danska ambassaden i Stockholm bar inte på mjältbrandssmitta. Det visade analysresultatet som blev klart natten till onsdagen.

– Vi har inte fått reda på vad det är, men det är i alla fall inte mjältbrand och ambassaden kan öppna som vanligt i dag, sade Gert Andersson, länsvakthavande polisbefäl i Stockholm, till TT tidigt på morgonen.

Ett brev som innehöll ett okänt pulver orsakade en stor polis- och räddningstjänstinsats vid danska ambassaden i centrala Stockholm på tisdagskvällen. Ambassaden som ligger vid Jakobs torg nära Operan evakuerades och ambassadens personal sanerades av räddningstjänsten i ett tält utanför byggnaden, allt enligt polisens och räddningstjänsters rutiner vid misstanke om mjältbrandsbakterier.

Innehållet oklart

Brevet var avsänt i Danmark. Den första analysen gjordes av Smittskyddsinstitutet, som nu fortsätter arbetet med att slå fast exakt vad brevet innehöll.

Tidigt på onsdagsmorgonen hade ännu ingen person eller grupp förklarat sig ligga bakom försändelsen.

I januari skickades ett brev med pulver till Christiansborg, säte för Danmarks riksdag och regering. Inte heller den gången rörde det sig om mjältbrand.

Hösten 2001 spred försändelser med vitt pulver skräck över världen sedan post med mjältbrandsbakterier skickats till journalister och politiker i USA och flera människor dog i den fruktade sjukdomen. I Sverige förekom trots flera larm aldrig någon äkta mjältbrandssmitta.

Flera attacker

Danska ambassaden i Stockholm har utsatts för flera fall av skadegörelse det senaste året. I januari stacks en ambassadbil i brand utanför byggnaden och i september krossades fönster och byggnaden målades med färg. Båda gångerna tog sig rörelsen Global Intifada på sig ansvaret. Gruppen beskriver sig som ett nätverk av oberoende grupper och individer och motiverade attacken med Danmarks stöd för Irakkriget.

Gruppen har även angripit ryska och polska intressen i Sverige.

TT