70 dödade av irakiska bomber

Fyra självmordsdåd samtidigt runt om i landet

Foto: Akram Saleh/reuters
En irakisk polisman bevittnar förödelsen efter bombdådet i Bagdad på onsdagsmorgonen.
NYHETER

Minst 70 människor dödades när fyra självmordsbombare slog till nästan samtidigt runt om i Irak på onsdagsmorgonen.

Foto: reuters
En mamma tröstar sitt barn Barnet behandlas på ett sjukhus i Bagdad efter att en bilbomb exploderat.

Terrorns dödssiffra under de senaste två veckorna närmar sig 400.

Explosionerna inträffade strax före klockan sju, svensk tid.

I Tikrit – hemstad för den störtade diktatorn Saddam Hussein – dödades minst 28 medan 60 skadades, av en bilbomb nära en polisstation.

I Hawija – sydost om oljestaden Kirkuk – gick en man in på ett center för rekrytering av soldater och sprängde ihjäl sig själv och 32 andra, medan 34 skadades.

I Bagdad dödades tre av en bilbombare vid en polisstation i förorten al-Dura och lika många vid en självmordsattack mot en polispatrull i stadsdelen al-Mansur.

”Slets i bitar”

Offren för bomben i Tikrit var i huvudsak shiamuslimska arbetslösa från södra Irak som sökte jobb på byggen.

– Vad jag såg var en tragedi. Några fick huvudena avslitna av explosionen, en del brändes och andra slets i bitar, berättade Ibrahim Mohammed, överlevande arbetssökande från staden al-Kut.

Sedan Iraks nya regering utnämndes den 28 april har en intensiv bombkampanj pågått. På två veckor har nästan 400 människor dödats av självmordsbombare runt om i landet.

Attentaten har främst varit riktade mot kurder och shiamuslimer – de dominerande folkgrupperna i det nya parlamentet och regeringen.

USA-offensiv

Samtidigt pågår en amerikansk offensiv i västra Irak där omkring 1000 marinkårssoldater gått till attack mot motståndsnästen och baser för utländska stridande som tagit sig in i Irak via Syrien. Enligt USA-militären har över 100 upprorsmän dödats i offensiven. Minst 14 amerikanska soldater har stupat i Irak sedan i lördags.

Från Finland rapporterade utrikesdepartementet på onsdagen att en finländsk medborgare, Omar Bahaaldin, har gripits i Irak.

42-årige Bahaaldin är ursprungligen irakisk kurd och har bott 17 år i Finland efter att ha kommit dit som flykting. Han är ordförande för Internationella federationen för irakiska flyktingar.

Bahaaldin deltog i en demonstration i Sulaymaniyya i Irak i förra veckan, varpå han greps. Finländska UD försöker nu få fram mer information om ärendet.

TT-Reuters