Hjälpte mördare fly – fick ett års fängelse

NYHETER

En 21-årig kvinna hjälpte den morddömde Dariusz Ledzion att rymma från Regionpsykiatriska kliniken i Växjö i mars.

Hon dömdes på onsdagen till ett års fängelse av Växjö tingsrätt för grovt främjande av flykt.

Kvinnan hade ett förhållande med Ledzion efter sin tid som vårdpraktikant på den avdelning där han vårdades. Hon har hela tiden hävdat att hon trodde att Ledzion fått en veckas permission då hon hämtade honom i bil vid en parkeringsplats vid kliniken.

Men den 33-årige patienten var på väg till en massagebehandling när han lyckades springa ifrån två vårdare och fram till bilen. En av vårdarna hotades med en pistol då han försökte att hindra flykten.

Paret försvann i bilen och greps 14 timmar senare i Göteborg. Polisutredningen avslöjade att 21-åringen hyrt bilen samma morgon och att den skulle återlämnas i Trollhättan, något som kvinnan inte kunnat förklara.

Hon köpte pistol

Dessutom hade hon köpt den pistol, en soft air gun, som användes vid rymningen efter uppmaning från Ledzion. Polisen fann inköpskvittot.

Ledzion beskrivs som den farligaste på avdelningen och en skicklig manipulatör. Kvinnan fick besöksförbud på avdelningen efter de täta kontakterna med honom.

Före flykten hade Ledzion sänt ett sms-meddelande till den 21-åriga kvinnan och bett henne möta honom på parkeringsplatsen den 21 mars då rymningen iscensattes.

Tingsrätten skriver att kvinnan givit ett något naivt intryck men är ändå övertygad om att hon hjälpte den grova brottslingen att fly. Hon har också, enligt rätten, varit medveten om att han bedömdes som farlig.

Kände sig lurad

Rätten anser att hon insett att det var fullständigt uteslutet att Ledzion skulle få permission för att vistas ute på egen hand.

Vid rättegången sade kvinnan att hon kände sig lurad och utnyttjad och utsatts för hot. Även Ledzion har förnekat hennes roll i flykten och först trodde polisen att det rörde sig om en kidnappning.

Ledzion dömdes i mitten av april för hot mot tjänsteman i samband med rymningen. Straffet blev fortsatt sluten rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Han är sedan tidigare dömd för mord och grova våldtäkter.

Bengt Ljungdahl/TT