Tidig prostataoperation ökar chansen överleva

Största vinsten för män under 65 visar ny svensk studie

NYHETER

Tidig operation vid prostatacancer ökar chansen att överleva. Störst är vinsten för män under 65 år. Risken att dö av sjukdomen tio år efter ingreppet minskar klart, visar en ny svensk studie.

Svenska forskare har gjort en uppföljning av en nordisk studie på nära 700 män som i snitt var 65 år när den gjordes för tio år sedan. Hälften av männen lottades till operation där prostatakörteln togs bort, den andra gruppen fick avvakta medan sjukdomsförloppet följdes.

Den nya studien bekräftar och förstärker de tidigare fynden, nämligen att det lönar sig att operera på ett tidigt stadium, i stället för att avvakta hur sjukdomen utvecklas. Under uppföljningstiden dog 10 procent i operationsgruppen mot 15 procent i gruppen där man väntade.

- Våra resultat visar tydligt att det går att påverka prognosen genom operation, säger urolog Anna Bill-Axelsson vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, till svenska morgontidningar.

Anna Bill-Axelsson poängterar dock att det är ett svår beslut - godartad prostatacancer utvecklas så långsamt att patienten ofta hinner dö av andra orsaker.

Det pris männen fick betala för operation var urinläckage och impotens. En förutsättning för att operera är att cancern är begränsad till själva prostata.

TT