Ingen debatt - och inget hus?

Partierna oense om debattformen

1 av 2 | Foto: BJÖRN LINDAHL ,INGRID PLYHM
INGEN DUELL Göran Persson (s) och Fredrik Reinfeldt (m) skulle mötas i en avslutande debatt i slutet av maj. Men förhandlingarna om hur debatten ska föras har strandat. Moderaterna vill ha soffdebatt och Göran Persson kan inte sitta längre stunder med sin nyopererade höft.
NYHETER

Det blir inga debatter mellan socialdemokrater och moderater i vår.

Moderaterna vill bland annat att partiledarna sitter och debatterar.

Det klarar inte statsminister Göran Perssons nyopererade höft.

I början av april bjöd socialdemokraterna in moderaterna till 23 debatter, som skulle äga rum på lika många platser runtom i Sverige nu i maj.

Serien skulle avslutas med ett möte mellan Göran Persson (s) och Fredrik Reinfeldt (m).

Begränsa tillfällena

Enligt vad Aftonbladet erfar har parterna träffats flera gånger, men samtalen har ständigt kantrat.

Först var det antalet debatter som moderaterna hade invändningar emot. De ville begränsa dem till 12.

Vid det senaste mötet ville moderaterna bland annat att Göran Persson skulle sitta i en soffa under debatten, att Sveriges Television stod för arrangemanget och att Lars Adaktusson ledde diskussionen.

Kan inte sitta

Det tvärnobbade sossarna. Och enligt vad Aftonbladet erfar innebar det dödsstöten för duellerna.

-Det är bara nya sätt för moderaterna att smita. Det är uppenbart att Fredrik Reinfeldt inte vill ha några debatter med socialdemokrater. Att kräva att Göran Persson ska sitta ned under en partiledardebatt är rent ut sagt löjligt. Dessutom klarar inte hans höft att han sitter i en timme, säger en källa med insyn i förhandlingarna.

Vill ha debatt

Moderaterna hoppas dock fortfarande att debatterna blir av.

-Det handlar inte om att sitta eller stå. Vi vill ha en modern och väljarvänlig debatt, ett lugnt resonemang snarare än Göran Perssons konfrontatoriska debatt, säger Ulrica Schenström, presschef (m).

Hon bekräftar att hon helst ser att SVT arrangerar debatten, men vill inte avslöja om kravet om Lars Adaktusson också fanns.

Oroad

Socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog hoppas också fortfarande.

-Jag utgår ifrån att moderaterna vågar debattera sin egen politik. Men det är klart att jag börjar bli orolig för att vi inte kommer att hinna med att få ihop debatterna under maj som det var tänkt, säger hon.

Niklas Bodell