Unga uppfinnare visar snilleblixtar

Full fart när små hjärnor ställer ut sina idéer

1 av 4 | Foto: MATS STRAND
tiden går snabbt när man har urtråkigt? På långtråkiga lektioner sätter Jonas Kroon Brittel, 10, i gång racerklockan. Med den känns det åtminstone som om tiden flyger i väg.
NYHETER

Hur kan det komma sig att tiden står still när man har tråkigt?

Jonas Kroon Britell, 10, tog problemet på allvar och uppfann en klocka med racervisare.

Nu är de här: morgondagens uppfinnare. Men högteknologin får vänta, än så länge gäller vardagliga besvär som ilskna mammor till exempel.

-Om man tycker att mamma är på dåligt humör drar man bara upp spaken så här, säger Martin Karlsson, 11.

Han har gjort en humörmätare av en gammal förstärkare och varje familjemedlem har fått en egen regel. Än så länge fungerar den bara som en varning för övriga familjen, men till nästa modell kan det bli aktuellt med elstötar för den som surar, tror han.

Stort intresse

Han är en av 1100 låg- och mellanstadieelever som i två dagar ställt ut sina uppfinningar på Tekniska museet. I år var intresset så stort att inte alla fick plats.

Bli äldre snabbt

Elektriska manicker är i majoritet och många är i bästa Oppfinnar-Jocke-stil. Som Jonas Kroon Britells klocka. Urverket har bytts ut mot en liten motor så att visarna går i rekordfart. Det är bra både när man vill bli äldre snabbt eller när man har väldigt tråkigt och vill att tiden ska gå lite fortare.

-Man kan till exempel använda den på mattelektioner, säger upphovsmannen gravallvarligt.

Här finns också ryggkliare, en elvisp omgjord till fläkt, en sväromat som ger elchocker om användaren svär och mycket mer.

Sluta-tjata-manick

-Det är helt fantastiska saker de har gjort, säger Eva Ramberg på Tekniska museet.

En av dem som kan ha en marknad är tioårige Gabriel Stoltz Sluta-tjata-mamma-manick. Det är en kamera smyckad med pärlor och snäckor. Enligt uppfinnaren själv smälter vilken svårflirtad kvinna som helst när man riktar den tjusiga framsidan mot henne och trycker av.

- Jag har inte hunnit testa den på mamma ännu, men jag har testat den på fröken och då funkade det!

Eva Buskas