Flera dödades av bilbomber

Attentat skakade flera städer i Irak

NYHETER

Flera människor dödades enligt polis när en bilbomb exploderade i östra delen av Bagdad på torsdagen.

Bilen sprängdes i närheten av en marknadsplats och en moské.

Minst tio dödades av bomben på marknadsplatsen som ligger i en övervägande shiamuslimsk stadsdel i östra Bagdad. Över 20 människor skadades dessutom enligt polisen.

Vad som kan ha varit attentatsmannens mål var oklart, liksom om det var en självmordsbombning. I närheten finns en moské och en biograf.

Flera marknadsstånd blev söndersprängda. Bråte spreds över ett stort område och tjock svart rök bolmade upp från explosionsplatsen.

General sköts ihjäl

Från andra delar av Bagdad kom det rapporter om flera mord under morgonen. En general i den nya irakiska armén blev ihjälskjuten när han skulle åka till arbetet från sin bostad i Jihad-distriktet i västra Bagdad. En timme senare blev en polisöverste som tjänstgjorde i inrikesdepartementet skjuten när han kom ut från sin bostad i al-Amin-distriktet i sydöstra Bagdad.

I Samarra norr om huvudstaden dödades två irakiska soldater när en bomb briserade nära en vägspärr, och i utkanten av samma stad blev två bageriarbetare mördade.

Den amerikanska militären meddelade att två marinkårssoldater dödades i onsdags. Deras pansarfordon körde över en mina under den pågående offensiven i nordvästra Irak nära syriska gränsen. 14 marinkårssoldater sårades.

Explosion i Kirkuk

Även i staden Kirkuk, i norra Irak, dödades flera personer när två bilbomber exploderade. Explosionerna inträffade intill en shiitisk moské.

En hel serie självmordsattentat i onsdags i Bagdad och två andra städer dödade minst 71 irakier.

aftonbladet.se , TT-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM