Lettländare dömd för 13 mord - åtalad för 38

NYHETER

Riga/Stockholm

En domstol i Riga dömde på torsdagen en man till livstids fängelse för mord på 13 människor.

Mannen stod åtalad i den lettiska domstolen för mord i hela 38 fall, men han fälldes för 13 mord och flera mordförsök, rapporterar den baltiska nyhetsbyrån BNS.

Dessutom dömdes den 28-årige mannen för att ha orsakat allvarlig kroppsskada som lett till flera offers död. Han dömdes även för ett antal rån.

Samtliga offer hade strypts och nästan alla var äldre kvinnor.

Den åtalade hävdade att han inte planerade att strypa kvinnorna till döds utan bara att göra dem medvetslösa, så att han kunde råna dem.

Rättspsykiatrisk undersökning har visat att mannen lider av psykisk störning, men den har inte ansetts allvarligare än att han kan göras ansvarig för sina handlingar.

Hemlös

28-åringen, som levt hemlös, förklarade i rätten att han ångrade sina brott och sade att han önskade att inget hade hänt utan att han fortfarande "satt på gatan och levde på bröd och vatten".

Den hemlöse mannen brukade uppehålla sig vid marknadsplatser och ta kontakt med äldre kvinnor för att få reda på om de bodde ensamma och hur deras ekonomiska situation var.

I vissa fall följde han sedan efter sitt offer och tvingade sig in i lägenheten när dörren låstes upp. I andra fall ringde han på och utgav sig för att komma från gasverket.

Familjen

Mannens rånbyte uppgick totalt till över 18 000 lat, nära 240 000 svenska kronor.

28-åringen, som kommer från en läkarfamilj, gav sina anhöriga skulden för att han hamnat fel i livet. Han sade att han inte kunnat leva upp till familjens krav och därför drivits in i en brottslighet som fått honom fången.

Mannen greps i början av 2003 och åtalades i slutet av samma år för mord på 30 personer. Han har senare åtalats för ytterligare åtta mord, åtta mordförsök och ett antal rån och stölder, uppger den lettiska nyhetsbyrån Leta.

Den dömde har samarbetat med polisen och frivilligt lämnat information.

Arne Bengtsson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM