Hundratals svenska barn är sexslavar

Expert: Problemet är större än många tror

NYHETER

Svenska barn säljs som sexslavar. Pedofilerna hittar sina offer via internet eller kontaktnät på hemorten.

– Problemet är större än många tror, säger Helena Karlén, generalsekreterare i Ecpat.

Barnsexköparna är vanliga män och kvinnor i alla samhällsgrupper. Precis som i fallet med 43-åringen och hans dotter inleds prostitutionen med sexuella övergrepp av någon person som står barnet nära – en förälder, idrottsledare eller vän till familjen.

En undersökning som Ecpat, en internationell organisation som bekämpar barnsexhandel, gjorde för några år sedan visade att minst 400 svenska barn hade erfarenhet av sexhandel.

500 utländska barn

Till detta kommer barnprostitution över gränserna. Där uppskattar Ecpat att minst 500 utländska barn och tonåringar från främst Östeuropa sålts till svenska pedofiler de senaste fem åren.

Men uppgifterna är långt ifrån säkra. En heltäckande undersökning om barnsexhandeln i Sverige saknas.

– Utländska barn säljs genom välorganiserade kriminella nätverk. Barnen flyttas från ort till ort och byts ut efter en tid för att undvika upptäckt. Handeln med svenska barn sker mer genom personliga kontakter, säger Helena Karlén.

Koppling till pedofilringar

Polisen ser en nära koppling mellan barnprostitution och de pedofilringar som byter barnporrbilder på internet. Gärningsmännen fotograferar och filmar övergreppen och sprider vidare. Överflödet av bilder kan i sin tur ”trigga” personer som tidigare nöjt sig med fantasier att begå riktiga övergrepp.

Nyligen slog polisen till mot en grupp misstänkta nätpedofiler spridda över hela landet. Härvan är ett av 90-talet fall som just nu utreds av Rikskriminalens barnporrgrupp.

– Antalet beslag av barnporr har ökat radikalt, och vi hittar bilder med nya barn varje vecka. Men det är mycket svårt att identifiera barnen och hitta förövarna, säger kriminalinspektör Michael Rystedt.

Anmälningar om övergrepp mot barn

Katarina Sternudd

ARTIKELN HANDLAR OM